„Тойота“ изобрети иновативна роботизирана протеза за крак

00:44, 13 апр 17 / Свят 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Автомобилният гигант „Тойота“ изобрети иновативна роботизирана протеза за крак, предназначена да помогне на частично парализирани хора отново да проходят. Днес компанията дори направи първата публична демонстрация на новото роботизирано приспособление в главния си офис в Токио, с която го представи на света.

Системата на „Welwalk WW-1000“ е направена от моторизирана механична рамка, която се прикача към крака на човек от коляното до долу. За момента роботът асистент е пригоден да бъде носен само на единия от двата крака на хора, чиято една страна от тялото е била тежко парализирана след преживян инсулт. А рехабилитационните процедури с него ще се извършват на специална пътека за бягане, която ще помага на пациентите с баланса.

„Предвид факта, колко разпространена е парализата вследствие на инсулт в Япония, САЩ и Европа, очакваме устройството на „Тойота“ да се окаже наистина полезно“, казва доктор Еичи Саито, който е медик и вицепрезидент на „Фуджита Хелт Юнивърсити“ – университетът, взел активно участие в разработката на протезата.

Очаква се близо 100 от „Welwalk“- системите да бъдат въведени в японските болници до края на годината. Цената на слугата ще включва еднократна вноска от 1 млн. йени (9000 долара) и още 350 000 йени (3200 долара) месечна такса.

Пред медиите Тошиюки Исобе – ръководителят на проекта за „Тойота“ заяви, че „Уелуолк“ въплъщава идеално желанието на компанията да приложи роботиката в медицината и други области на социалното подпомагане и грижи, а не само в сферата на забавленията.

В момента японският автомобилен гигант разполага и с дроид, наподобяващ героя R2-D2 от „Междузвездни войни“, чиято механична ръка помага на прикованите към легло хора да взимат вещи от къщата си.

„Целта ни е да предоставим на всеки възможността да се движи“, споделя Исобе

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама