Русия наложи вето на проекторезолюция на ООН за Сирия

23:38, 12 апр 17 / Свят 25 239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Русия наложи вето на проекторезолюцията на ООН, която изисква от сирийското правителство да сътрудничи при разследването на предполагаемата химическа атака в Идлиб, за която Западът обвини силите на президента Башар Асад, предаде БГНЕС.

Това бе осмият път, в който Русия използва правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН, за да блокира действия, насочени срещу своя съюзник в Дамаск.

Великобритания, Франция и САЩ представиха мерки в отговор на предполагаемата атака с газа зарин в Хан Шейхун на 4 април, при която загинаха 87 души, включително 31 деца.

Китай, който също може да налага вето в Съвета, се въздържа при гласуването. Същото сториха Казахстан и Етиопия, предава АФП.

Предложената резолюцията целеше да осъди предполагаемото нападение и изразяваше пълната подкрепа на Съвета към разследващите от "Организацията за забрана на химическите оръжия" (ОЗХО).

С нея сирийското правителство щеше да бъде задължено да предостави всички планове на полетите, логове и друга сходна информация за проведените военни операции на 4 април. Освен това Сирия трябваше да предаде имената на командирите на всички въздухоплавателни средства и да предостави на следователите на ООН достъп до сирийските въздушните бази.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама