Днес честваме Международния ден на авиацията и космонавтиката

05:46, 12 апр 17 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 12 април честваме Международния ден на авиацията и космонавтиката.

Авиацията (от лат. avis - птица) е теория и практика на полета на летателен апарат в атмосферата, а също съвкупно название на свързани с тях видове дейност, предаде БГНЕС.

Космонавтиката (от древногръцки Вселена и мореплаване) е процесът по изследване на космическото пространство с помощта на автоматични и пилотирани космически апарати.

Значителен принос в теорията и практиката на полета внася германският учен Ото Лилиентал. Между 1891 и 1896 г. той проектира, построява и облита няколко планера. На 17 декември 1903 г. се извършва първият успешен полет на самолет от американските механици Братя Райт с двигател с вътрешно горене, работещ с авиогориво.

Терминът "космонавтика" въвежда Г. Е. Лангемак. Началото на практическото усвояване на космоса е поставено на 4 октомври 1957 г. със старта на първия изкуствен спътник на Земята (ИСЗ) в Съветския съюз. Начало на пилотираната космонавтика става полетът на съветския космонавт Юрий Гагарин на 12 април 1961 г.

На 12 април Музеят на авиацията в Пловдив ще отбележи Международния ден на авиацията и космонавтиката с Ден на отворени врати.

По случай празника за посетителите ще бъде осигурен свободен достъп до кабината на самолет Миг-21 бис. В салона на Ан-24 ще бъде представен филма „Длъжен да оцелее“, разказващ за полета на първия български космонавт Георги Иванов и командира на полета Николай Рукавишников на борда на космическия кораб „ Съюз -33“.

От 9.00 до 16.00 часа посетителите на Музея на авиацията ще могат да наблюдават статични модели на космически кораби, организиран съвместно с клуб „Кондор“ – Пещера, носител на множество световни и републикански награди по ракетомоделизъм.

В 10.00 часа ще бъдат положени цветя пред паметника на загиналите пилоти в Музея на авиацията.Експозициите на музея ще работят с нормалното си работно време от 9.00 до 17.00 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама