Волфганг Шойбле: Ердоган се опитва да създаде диктатура

20:11, 11 апр 17 / Свят 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германският финансов министър Волфганг Шойбле предупреди, че турският президент Реджеп Ердоган може би се опитва да създаде диктатура чрез референдума за разширяване на властта си. Това информира АПФ, цититра БГНЕС.

Попитан от журналисти дали Ердоган гради еднолична власт или диктатура чрез реформите в конституцията на страната Шойбле заяви, че действията на президента са притеснителни.

„Човек може да гледа на черновите на конституцията по този начин. И ако човек следва развитията през последните години, то тогава може да открие няколко причини (за това)..., но да, това са знаци, които са тревожни“, заяви той в интервю за „Шпигел“.

В рамките на референдума, който ще се проведе тази събота, избирателите ще решат дали да превърнат страната в президентска република, което предвижда премахването на поста на премиера и осигуряването на държавния глава изпълнителна власт.

Според анализатори резултатите от вота са много близки, за да може да се предвидят резултатите от него, независимо от широката медийна подкрепа за лагера на Ердоган.

В седмиците преди допитването Анкара влезе в остър конфликт с редица европейски държави, сред които и Германия. Страната, както и други държави от региона, забраниха на турски министри да участват в агитационни събития с турски избиратели на тяхна територия, което накара Ердоган да определи действията на Берлин като нацистки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама