Страните от ЕС постигнаха консенсус за насоките по Брекзит

18:10, 11 апр 17 / Свят 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавите членки на европейския съюз са се съгласили с насоките за преговори по излизането на Великобритания от ЕС, представени миналия месец от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, съобщават източници от Брюксел. Това информира АПФ, цитира БГНЕС.

Представители на 27-те страни провеждат поредица от срещи, след като в края на март британският премиер Тереза Мей официално даде начало на Брекзит, а два дни след това Туск представи своите насоки.

„Дискусията... показа твърдо единство и консенсус върху всички основни елементи на черновата, включително и поетапния подход към преговорите“, посочва източникът. Според него за страните от съюза е приоритет да решат въпроса с европейските граждани във Великобритания. „В този контекст беше припомнено, че несигурността и разделението е последствие от британското решение за напускане“, посочва източникът.

Близо 3 млн. европейски граждани живеят в момента във Великобритания, а още 1 млн. британски граждани се намират в различни страни от ЕС.

Представителите на 27-те страни ще се срещнат отново на 24 април, за да приключат с обсъжданията на насоките, които официално трябва да бъдат приети от лидерите на държавите-членки по време на срещата на върха на 29 април.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама