В Унгария приеха закон, който може да закрие Университета на Сорос

22:12, 10 апр 17 / Свят 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Унгарският президент Янош Адер подписа закона за новите условия и правила за чуждестранните университети в страната, предаде БГНЕС.

Този закон може да доведе до закриването на Централноевропейския университет в Будапеща. "Този закон не нарушава академичната свобода и международното право", каза Адер и призова унгарският министър-председател Виктор Орбан да обсъди с университетите прилагането на закон.

Според новия закон Централноевропейския университет не може повече да издава дипломи, защото е регистриран в САЩ. Университетът е създаден преди 26 години, веднага след падането на комунизма в Унгария от Джордж Сорос, който е унгарски евреин по произход. Новите правила, които внасят промени в закона от 2011 година, забраняват на институции извън ЕС да издават унгарски дипломи, без да има сключено споразумение между правителството на Унгария и това на държавата, където висшето училище е регистрирано. Университетите ще трябва да имат инфраструктура за настаняване на студенти и факултети в държавата, където е регистриран университета, в случая с ЦЕУ – в САЩ.

Орбан заяви, че бъдещето на ЦЕУ зависи от сключването на договор между правителствата на Унгария и САЩ в рамките на следващите 6 месеца. В противен случай ЦЕУ няма да може да приеме нови студенти от 2018 и вероятно до 2021 ще бъде затворен.

Промените в закона са разглеждани като удар по родения в Унгария 86-годишен Джордж Сорос. Той редовно е обвиняван от Орбан, че се намесва в Централна и Източна Европа и се опитва да дестабилизира континента, като подкрепя отворените граници и политиката в интерес на бежанците.

Вчера в Будапеща десетки хиляди демонстранти излязоха на протест срещу решението на унгарското правителство на Виктор Орбан да затвори един от най-престижните университети в страната.

Сред протестиращите имаше много младежи, студенти и по-възрастни хора, които настояват президентът на Унгария Янош Адер да не подписва закона, който вече беше одобрен от парламента.

Вчерашните протести се преценяват като най-масовите досега в Унгария откакто партията ФИДЕС и нейният лидер Орбан дойдоха на власт преди 7 години. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама