Референдумът на Ердоган разделя турците в България

19:26, 10 апр 17 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предстоящият референдум в Турция за разширяване на президентските правомощия предизвика дълбок разрив между турците в съседна България, хванати в борба за контрол между София и Анкара.

Това се казва в анализ на Весела Сергуева и Диана Симеонова, публикуван от агенция „Франс прес“.

С връзки, датиращи от османски времена, малцинството от 700 000 души съставлява 10% от населението на България – това е и пропорционално най-голямата общност на родени в страната мюсюлмани в членка на ЕС. Мнозина от тях имат двойно гражданство и роднини и в двете държави.

Появяват се обаче страхове, че разрастващият се дипломатически спор, заедно с възхода на антиимиграционния национализъм в България, може да наруши мирното съвместно съществуване.

Българският мюсюлманин Шукри Хюсеин казва, че се притеснява от това спорът да не го изправи пред невъзможна главоблъсканица. „Ако двете държави са в конфликт, то тогава аз няма да мога да ходя там или да се връщам“, казва 72-годишният мъж от малко село в област Кърджали, където са по-голяма част от турците в страната.

Напрежението избухна, след като София обвини Анкара в „намеса“ в изборите миналия месец като открито е оказала подкрепа за партията на турското малцинство ДОСТ, която наскоро се отдели от установеното вече Движение за права и свободи (ДПС). Въпреки че ДОСТ не успя да спечели места в парламента по време на изборите през март, събра впечатляващите 22% в област Кърджали в сравнение с 43% за ДПС.

Турският референдум на 16 април, целящ да осигури широки правомощия за президента Реджеп Ердоган, се превърна в основен предмет на спора. Докато ДОСТ подкрепя амбициите на Ердоган, ДПС призовава хората да гласуват с „не“.

Дългогодишният лидер на ДПС Ахмед Доган разкритикува Ердоган, че се опитва да превърне Турция в „султанат“. „Ердоган иска да получи неограничена власт. Референдумът е заплаха за демокрацията“, заявиха в петък в изявление от ДПС.

Очаквайте подробности. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама