ООН призова ЕС да не връща мигранти в Унгария заради лошите условия

17:11, 10 апр 17 / Свят 25 193 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейските държави трябва да спрат да връщат търсещи убежище чужденци в Унгария заради влошаващите се условия в страната, особено за деца, и твърденията за тормоз, призова ООН.

Ситуацията, свързана с настаняването на търсещи убежище и други мигранти отдавна е смятана за бедствена, но се влоши допълнително след като миналия месец страната въведе нов закон за систематично затваряне на търсещи убежище чужденци във временни центрове, предаде БГНЕС.

Филипо Гранди – върховен комисар на ООН за бежанците, каза, че прехвърлянето на хора трябва да бъде спряно докато Унгария не приведе своята политика и практика в съответствие с европейското и международното право.

Дъблинският регламент, който цели предотвратяване на подаването на молби за убежище в няколко държави, изисква търсещите убежище да бъдат връщани в първата страна от ЕС, в която са влезли, и това се отнася също за Швейцария и Норвегия.

Агенцията на ООН за бежанците многократно предупреждава, че използването на физически бариери и рестриктивни политики не дават в Унгария достъп до убежище, гарантирано от международното право.

Откакто новият унгарски закон влезе в сила на 28 март, всички новопристигнали, включително деца, са „задържани на границата в товарни контейнери, заобиколени от високи огради с бодлива тел, за целия период от обработка на документите им”, съобщава Върховният комисариат на ООН за бежанците UNHCR.

Правителството съобщи, че 324 контейнера за настаняване са разположени на две отделни места, наречени „транзитни зони”, близо до оградата, която Унгария издигна през 2015 по протежение на 175-километровата си граница със Сърбия.

Унгария и преди систематично задържаше всички търсещи убежище, но преустанови тази практика през 2013 под натиска на Брюксел, ООН и Европейския съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама