Седмица преди референдума в Турция нагласите са на косъм

17:00, 10 апр 17 / Политика 25 244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Три социологически агенции в Турция изнесоха данни от последните си проучвания, според които нагласите за „Да“ и „Не“ на референдума са еднакви по проценти, предаде  БГНЕС.

Директорът на агенция ANAR Ибрахим Услу заяви, че блокът на отхвърлящите конституционните промени доминира над подкрепящите го. Хакан Байракчъ от SONAR посочи, че очаква с „Не“ да гласуват над 51% заради риска цялата власт да се концентрира в ръцете на един човек. Мурат Гезиджи от GEZICI обаче твърди, че 53,3% от избирателите ще гласуват с „Да“, а 46,7% - с „Не“. Според него голям е процентът и на заявилите, че няма да отидат до урните – 15-17 на сто. „След опита за преврат от 15 юли м.г. в Турция се засили национализмът, а опозиционно настроената част от обществото слабо се консолидира. За десни избиратели се считат около 70%, това са хората, подкрепящи управляващата ПСР и Партията на националистическото движение /ПНД/. ПСР печели избори вече 14 г., Ердоган е харизматичен, доверието в лидерите на опозицията спада, това демотивира онези, които няма да отидат да гласуват. Те смятат, че гласът им няма да отведе опозицията до властта, от блока на негласуващите 44% са младите хора – нивото на образованието, културата и доходите им намалява постоянно, надяват се на либералната демокрация, но доверието в нея спада. Народът не се страхува от Ердоган, напротив, след 15 юли м.г. подкрепата за президента скочи високо. Ако не беше се случил опитът за преврат, сега на референдума с „Не“ щяха да гласуват 60-65%“, коментира Гезиджи. Според него 45% от избирателите не познават пакета от конституционни промени, но и 80% от твърдия електорат на управляващата ПСР също нямат никаква представа за тях и гласуват заради харизмата на Ердоган, като мислят, че щом той прави нещо, значи знае какво прави.

Гезиджи обяви президента Реджеп Ердоган за звездата и на това състезание, и дори гласовете „Не“ да са повече, пак той ще е победителят.

Социологът от агенция SONAR Хакан Байракчъ припомни, че в страната има 2,5 млн. държавни служители и нито един от тях при многото анкети не е заявил, че ще гласува с „Не“ на референдума. Резултатите от последното проучване прогнозират над 51% „Не“ при допустима статистическа грешка от 1,7%, между 12 и 15 на сто от избирателите нямат мнение. И отново Ердоган е звездата на референдума – той е политик, който умее да подчинява масите.

„Още преди 6 месеца, когато стана ясно, че ще има референдум, аз предвидих, че властта ще отъждестви противниците му с терористите от ПКК и ФЕТО /организацията на Фетхуллах Гюлен/. И ето видяхме това по време на кампанията за „Да“, опозицията понася удари именно с тази концепция. Въпросът е защо тогава излиза толкова висок процент за „Не“. „Турция не трябва да бъде предадена в ръцете на един човек“, това е посланието, което провокира напрежение в голямата част от обществото, това е ударна концепция, ползвана от лидерите на опозицията и тя е най-големият им аванс. За съжаление, публичните й прояви бяха малко, медиите не й отделиха време и място. Ако Партията на демократичните народи /прокюрдската ПДН/ беше провела по-активна кампания за „Не“, в неделя можеше да се постигне резултат от 57%. Прогнозите сочат, че 90% от електората на тази партия ще отбележат „Не“, както и 90% от избирателите на националистическата ПНД“, посочи Байракчъ.

Генералният директор на агенция ANAR Ибрахим Услу заяви, че на този вот няма да има звезден победител, защото противниците на властта се представят особено ефективно. „При проучванията в началото на март Републиканската народна партия /РНП/ и ПДН имаха обща подкрепа от 35%, сега тя достигна 50%, а те представляват основния блок на гласуващите с „Не“. Освен това те се отказаха от негативните послания, на които бяхме свидетели при предишните кампании, а това е новост. Изключения правят твърденията за контролирания опит за преврат /изказани публично от лидера на РНП Кемал Кълъчдароглу/ и заплахата, че гласуващите с „Да“ ще бъдат хвърлени в морето /от депутат от РНП на митинг в Измир/. Това са единствените две грешки, които блокът „Не“ допусна по време на кампанията“, коментира Услу. Той посочи, че в момента се изследва как кризата в отношенията на Турция с европейските държави ще повлияе върху нагласите за референдума, тъй като има индикации, че тя е отдалечила кампанията от традиционната й дисциплина и концентрацията й.

Така, вместо да се води разяснителна кампания за пакета от конституционни промени, фокусът се е изместил върху огнищата на напреженията с Европа. Според социолога до началото на кампанията обществото в Турция е било разделено 50:50 и е много възможно това разделение да се окаже и изход от референдума.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама