Енергийните министри от Г-7 не успяха да договорят единна позиция за климатичните промени

16:47, 10 апр 17 / Свят 25 235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министрите на енергетиката от страните в Г-7 не успяха да постигнат единство за съвместно изявление върху климатичните промени, тъй като САЩ са имали възражения. Това заяви италианският министър на икономическото развитие Карло Календа, който беше и председател на срещата в Рим, предаде БГНЕС.

По думите му САЩ са „запазили позицията си“ върху текста за ангажиментите, направени от държавите в Г-7 в рамките на Парижкото споразумение за климата от 2015 г. Той допълни, че заради липса на единодушие Италия, която в момента председателства „седмицата“, е решила да не предлага съвместно изявление.

Парижкото споразумение се превърна в основа за международната борба с причиненото от човешка дейност глобално затопляне. В рамките му се поема ангажимента да намали затоплянето от два градуса, което изисква огромни ограничения в изпускането на вредни въглеродни емисии от изгарянето на въглища и други изкопаеми горива. В същото време се поема ангажимент и за осигуряване на стотици милиарди долари помощи за бедни страни, заплашени най-тежко от климатичните промени, които се изразяват под формата на суша, наводнения, показване на морското равнище.

През март новият американски президент Доналд Тръмп подписа заповед, с която оттегля някои от предишните политики на демократите за борба с въглеродните емисии и глобалното затопляне. Според експерти неговият план, който премахва ограниченията за захранваните с въглища електроцентрали и облекчава стандартите за замърсяване от автомобили, почти със сигурност гарантира това, че САЩ няма да изпълнят поетите си ангажименти в рамките на Парижкото споразумение. Тръмп също така заяви, че няма намерение да спазва обещанията на своя предшественик Барак Обама за финансова помощ в рамките на споразумението от френската столица.

Г-7, или Групата на седемте, обединява Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама