От Великобритания по „пътя на коприната” потегли първият товарен влак за Китай

16:41, 10 апр 17 / Свят 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първият товарен влак от Великобритания за Китай, превозващ уиски, безалкохолни напитки и продукти за бебета, започна днес дългото си пътуване по съвременния „път на коприната”, предаде АФП.

Влаковата композиция е от 32 вагона и е дълга около 600 метра. Тя потегли от лондонската сточна гара Гейтуей на Темза с крайна гара Ию на източното китайско крайбрежие.

Влакът трябва да измине 12 000 км. за 18 дни. Първият влак от Китай за Великобритания пристигна на 18 януари, пълен с облекла и други стоки за продажба на дребно, а днешното отпътуване е първото в обратна посока.

Пътят с влак е по-евтин от въздушния транспорт и по-бърз от водния.

Влакът ще премине през тунела под Ламанша преди да прекоси Франция, Белгия, Германия, Полша, Беларус, Русия и Казахстан, за да достигне Китай.

На границата с Беларус контейнерите ще бъдат прехвърлени на вагони по съветски стандарт, тъй като държавите от бившия Съветски съюз използват по-широки жп линии.

На границата с Китай контейнерите ще бъдат върнати на вагони върху стандартен железен път, операция, която обикновено отнема около 2 часа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама