Близък съм със САЩ, а не с Москва, да не допуснем нови конфликти на Балканите

18:55, 09 апр 17 / Свят 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Зоран Заев ще получи нашата подкрепа само, ако осъди и отхвърли „Албанската платформа“ и публично се ангажира, че няма да изпълни нито една точка от нея. Но той не приема това нещо.

Това заявява лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски пред сръбското издание „Blic”, цитирано от БГНЕС, в отговор на въпрос при какви условия би подкрепил Зоран Заев да състави правителство.

Според Груевски, ако страната се ръководи от кабинет на Заев и албанска коалиция, „Република Македония ще бъде двунационална държава с два официални езика“.

„Останалите етнически общности, които са богатството на сегашната многонационална Македония ще бъдат изхвърлени на втори план. Постепенно ще започне процес на кантонизация и федерализация, което ще разбие целостта на страната. Албанските партии не се отказват от условията за двуезичност на банкнотите, на полицейските и военните униформи. Ще започне дебат за химна, герба и националното знаме, които рано или късно ще бъдат променени. В момента това го наричат дебат, защото нямат две трети мнозинство в парламента. Ако го имаха, отдавна щеше да бъде направено“, заявява Груевски.

На въпрос дали симпатизира на Русия, той отговаря: „Дали има симпатии най-добре е да се пита официална Москва. ВМРО-ДПМНЕ е прозападна партия и част от стратегическите ни приоритети е членство в ЕС и НАТО. За мен не са неочаквани руските интереси на Балканите и Македония. Вярвам, че всички правят преглед на своите позиции и интереси, но мен ме интересуват интересите на Македония и нейните граждани. Аз съм убеден, че при новите предсрочни парламентарни избори, които да се проведат с редовните местни могат да бъдат изход от сегашната политическа криза... Вярвам, че всички международни представители в Македония постепенно се убеждават, че е абсолютно недопустимо да се подписват платформи в съседни държави и тези са предмет за договор за бъдеща коалиция. Вярвам, че международните представители в страната разбират, че е напълно неприемливо да се уважават албанските гласове, но да се игнорират македонските в Македония“.

По отношение на новия президент Доналд Тръмп Груевски казва следното: „С отслабването на влиянието на Джордж Сорос в региона със сигурност ще се промени и политическата ситуация. Ще бъде възстановено суверенното право за решение на народа. Не съм човек, който вярва и играе на картата на чужда помощ или намеса на външни сили във вътрешните работи на Македония. Вярвам, че народът е достатъчно зрял да реши дали има нужда от "Абанска платформа" или не. Дали има нужда от преформатиране на държавата или не, от нов закон за езиците или икономиката, дали трябва да има пазарлък за избор на председател на парламента между партиите и коалициите? Ние дадохме предложение за решаване на всички тези въпроси. С новата администрация във Вашингтон имаме близки отношения, това е единственото, което мога да кажа. Отново ще повторя, че най-доброто решение ще бъде намерено само, ако всички в страната положим максимални усилия“.

Груевски отказва да коментира изявлението на сръбския премиер и новоизбран президент Александър Вучич, че „няма да допусне македонски сценарий в Сърбия“.

„Не бих коментирал чужди изявления. Моето мнение е, че всички все по-ясно виждат какъв сценарий се изпълнява от доста време насам в Македония. Неговата цел е да се пренебрегне волята на народа – да се промени името и идентичността по волята на нашия южен съсед /Гърция/“, казва Груевски.

Той заявява, че след изборите на 11 декември, които са спечелени от ВМРО-ДПМНЕ, Зоран Заев се е договорил с албанските партии да изпълни тяхната воля с една-единствена цел да пренебрегнат волята на народа и да се доберат до властта.

„СДСМ и неправителствените организации, които са под контрола на Сорос, са в тотална симбиоза. През последните 20 години Сорос напълно окупира неправителствения сектор в страната и го постави в услуга на СДСМ. Става дума за финансова, персонална и логистична подкрепа. Видяхме как за една нощ лидерите на тези НПО-та под контрола на Сорос станаха депутати от СДСМ и защитават партийна политика. Става въпрос за фалшиви от НПО-та и 90% от тях се финансират и контролират от Сорос“, добавя Груевски.

По повод на твърдението на „Форин полиси“, че в случай на напрежение в албанско-македонските отношение може да се стигне и до сблъсък на Балканите, той отговаря: „Не рядко сме били свидетели как един конфликт е тръгвал от едно място на друго. Балканите са специфичен регион, тук се преплитат много регионални и глобални интереси. За съжаление, една хвърлена искра може да подпали огъня и в останалите държави. Виждаме, че има голямо напрежение в повечето страни от региона. Ще бъде глупаво да се изключва какъвто и да било сценарий. Но наш дълг е да работим за преодоляване на проблемите и да не позволяваме сегашното напрежение да ескалира“, подчертава Никола Груевски. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама