Емануел Макрон разкри приоритетите си като президент

18:11, 09 апр 17 / Свят 25 224 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френският кандидат за президент Емануел Макрон обяви подробно приоритетите си за първите няколко месеца като президент, ако спечели изборите, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

От тях става ясно, че 39-годишният политик ще прокара закон, който поставя нови етични стандарти в парламента. Те са следвани от друга промяна, която ще намали броя на депутатите с 1/3.

Той предвижда посещение в Берлин и тур из няколко европейски столици, за да получи подкрепа за плана си за задълбочаване на икономическата интеграция в еврозоната, създаване на Европейска гранична сила и въвеждане на по-голяма защита за европейската промишленост.

Запитан от журналисти за лекия спад в рейтинга си според последните проучвания, Макрон каза: „Те показват точно това, което чувствам – че нищо не е решено все още“.

На други места в страната основните му съперници – Мартин Льо Пен и Франсоа Фийон се опитваха да убедят гласоподавателите в своята правота. Междувременно анализаторите твърдят, че битката за президентския стол ще е много оспорвана и изходът от нея е непредвидим.

Фийон проведе най-мащабното си събитие от началото на кампанията до този момент. В южната част на Париж този следобед бившият премиер изрази увереност, че още има шанс да спечели вота, въпреки скандалните разкрития, според които плащал солидна сума на съпругата си като негова секретарка, без тя да работи за него.

"Всичко, което не те убива, те прави по-силен", каза той пред ликуващите си симпатизанти.

В същото време Льо Пен и съюзниците й атакуват телевизионния ефир с поредица от интервюта, изкушаващи избирателите с визия за френска националност, необременена от Европейския съюз и еврото.

Изборите във Франция са на 23 април и 7 май, а силите си ще премерят общо 11 кандидати.

Според последните социологически проучвания, разликата между „крехките фаворити“ Марин Льо Пен и Емануел Макрон е минимална – съответно по 25 и 24 на сто.

Неизменен остава рейтингът на кандидата от партия „Републиканци” Франсоа Фийон, за когото биха дали гласа си 20 процента.

На втория тур, според сондажите, Льо Пен отстъпва на Макрон, който ще получи 60%. Ако на балотаж отидат Льо Пен и Фийон, за него ще гласуват 56 на сто.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама