Великденските яйца – скъп дар за любимите ни хора

17:22, 09 апр 17 25 486 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Великденските яйца представляват една своеобразна поздравителна картичка. Един много мил и много скъп дар за любимите хора за празника. Това заяви пред БГНЕС доц. д-р Светла Ракшиева от ИЕФЕМ.

Яйцето е символ на зараждането на новия живот, на обновлението, на израстването, на пълнотата, на богатството, на целостта. „Яйцето е една абсолютна потенция. Ние не знаем дали тя е добра или лоша. С яйцето могат да се правят и зловредни магии, т.е. тази потенция може да бъде натоварвана с положителни сили и значения или с отрицателни. За Великден ние я натоварваме с най-положителните знаци и енергии”, каза специалистът. Това става като го боядисваме, т.е червеният цвят придава своята магическа сила и значение на яйцето. А пък писаното яйце, което допълнително е изрисувано със символи, става двойно по-силен носител на тези значения. Върху него са изписвали кръст, растителни мотиви, житни класове, петел, райската птица, понякога има хора или великденски благопожелания, или дори инициалите на човека за когото е яйцето. Тези орнаменти и фигурки в миналото са именно благопожеланията на хората към техните близки и роднини.

На Цветница в Националния етнографски музей се провеждаше още едно ателие за изписване на великденски яйца за деца и възрастни. Тук от сутринта малки и големи усвояваха техниката за изписване на яйца с восъчна писалка. Тя е може би най-старата, известна в нашите земи. Съществувала е в миналото в Западна България. Яйцата се украсявали с чист пчелен восък с помощта на много прост уред, който се казва писалка.

Снимка: БГНЕС

Това е една доста стара техника, защото тя съществува в много страни от Централна, Източна, а и Северна Европа. „Пак по същия начин – украсяване на яйцата с писалка, с чист пчелен восък. Това широко разпространение е едно от свидетелствата, че тя е доста стара. Намерени са писани яйца, които датират от ХI, XII и XIII век. Не просто боядисани, а боядисани и писани. В Полша, Украйна, Чехия и Унгария”, заяви доцент Ракшиева.

Татяна и дъщеря й Мария бяха в този музей за първи път и изписаха 4 великденски яйца по стари методи и с типични мотиви. „Радваме се, че опознахме много различни особености от различни региони на България”, сподели младата майка. Тя не крие, че целта им е била да научат какво могат да направят, как да развият фантазията си и в същото време да бъдат част от традицията, пък и всичко това да приложат когато боядисват великденските яйца в семейството. Мария с усмивка също признава, че за нея е било много интересно. Момичето разказва, че яйца на Великден се изписват за здраве, щастие, късмет, да бъде цялото семейство щастливо през цялата година.

Всъщност събитието е част от кампанията на ИЕФЕМ – БАН „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ за създаване на модерен образователен център в Националния етнографски музей. Всеки може да подкрепи кампанията като изпрати SMS на номер 17 777 с текст “DMS MUZEY”. Приходите от билетите за ателието – на цената на редовен билет за музея, също ще влязат в бюджета за образователния център.

Снимка: БГНЕС

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама