Путин и Рухани осъдиха САЩ в телефонен разговор

16:44, 09 апр 17 / Свят 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руският президент Владимир Путин и иранският му колега Хасан Рухани заявиха по време на съвместен телефонен разговор, че агресивните действия на САЩ в Сирия са недопустими и призоваха за обективно разследване на инцидента с химически оръжия в провинция Идлиб.

Това става ясно от съобщение на Кремъл, според което разговорът е иницииран от страна на Иран, предаде БГНЕС.

"Имаше размяна на мнения относно ситуацията в Сирия. Двете страни отбелязаха недопустимостта на агресивните действия на САЩ срещу суверенна държава в нарушение на международното право. Владимир Путин и Хасан Рухани призоваха за безпристрастно разследване на всички обстоятелства около инцидента с химически оръжия на 4 април в провинция Идлиб . Лидерите също така отбелязаха, че е важно да продължат тясното сътрудничество за политическо и дипломатическо решение на конфликта в Сирия“, пише в изявлението.

В допълнение Путин изразил благодарността си за съболезнованията на Рухани след атентата от 3 април в метрото на Санкт Петербург, при който загинаха 13 души.

Държавните глави са обсъдили и изпълнението на споразуменията, постигнати в края на март тази година.

"Особено внимание бе отделено на ключовите аспекти на двустранното сътрудничество, най-вече антитерористичните действия. Двамата изразиха желание за по-нататъшно задълбочаване на усилията, за да се гарантира стабилност и сигурност в Близкия изток", добавят от пресслужбата.

Късно в четвъртък САЩ изстреляха 59 ракети „Томахоук“ по военно летище на сирийската армия в провинция Хомс. Ударът идва в отговор на химическата атака срещу провинция Идлиб, за която Западът твърди, че е дело на властта в Дамаск. Вашингтон избра тъкмо този обект, тъй като смята, че от това летище е започнала химическата атака.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама