Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!

15:38, 09 апр 17 / Свят 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!”. Под този надслов на Цветница се проведе пролетната кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване, предаде БГНЕС.

Кампанията стартира преди повече от 10 години. „Използваме този ден, защото хората отиват в църквата да запалят свещичка за здраве, да вземат върбово клонче – символ на пролетта и възраждащия се живот. Точно в този момент стотици хора се борят за живота си. Техния живот зависи от нашата съпричастност и човеколюбие”, каза д-р Живка Димитрова от БЧК. Само за София са необходими над 100 литра кръв на ден.

„Това с огромни количества кръв и тя може да бъде дадена само от хора. Кръвта не може да бъде заменена с медикаменти, нито пък да бъде произведена по изкуствен начин”, заяви д-р Димитрова. Тя забеляза, че доста хора са откликнали на благородната инициатива.

Христина е дошла да запали свещичка в храма. Тя е видяла, че е тече кампания в близост до църквата и решава да даде кръв. Тя дарява веднъж годишно в последните 5-6 години. Не задължително на Цветница. Не се е замисляла какво е да си дарител, може би защото и баща й и дядо й са кръводарители. Христина още от детските си години приема, че кръводаряването е нещо, което човек стига да може го прави.

Кампанията се организира от Министерство на здравеопазването, Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) и Българския Червен кръст, с подкрепата на Българската православна църква. Екипите на НЦТХ и доброволците на БЧК бяха на разположение на желаещите да дарят кръв от 9.00 до 13.00 часа. А временните пунктове имаше в непосредствена близост до столичните православни храмове - “Света Неделя” – в аулата на Богословския факултет; “Свети Седмочисленици” – в 6-то ОУ “Граф Игнатиев”, “Покров Богородичен” - в енорийския център на църквата, „Света Параскева“ – в двора на храма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама