И вицепремиерът Златева обвини чиновник за гаф с мебели

09:54, 09 апр 17 / Политика 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вицепремиерът Деница Златева стана поредният член на служебния кабинет, който оправдава управленски гаф с чиновническа немарливост, съобщи БГНЕС. Става въпрос за закупуването на мебели на стойност 2,3 млн. за Българското председателство на Европейския съюз, което започва на 01 януари 2018 г.

Проверка на интернет-страницата за подготовка на Председателството установи, че държавата се готви да обзаведе Националния дворец на културата с реплики на изплагиатствани от европейски дизайнери мебели. Миналата седмица служебното правителство гласува решение, с което държавата разпредели разходването на десетки милиони лева бюджетни средства за Председателството на ЕС, което България ще ръководи през първите шест месеца на следващата година.

“Допусната е грешка във вътрешната процедура за публикуване на файлове, в резултат на което в "Доставка на интериорно и офис обзавеждане" са качени работни документи, свързани с т.нар. пазарна консултация, която е задължителна по закон и се прави преди да се обяви обществената поръчка. Документите ще бъдат свалени от страницата и на тяхно място ще бъде публикуван окончателният вариант на пазарната консултация, който не съдържа никаква информация, насочваща потенциалните кандидати към определен продукт, марка или визия. От служителя, допуснал грешката, са поискани обяснения по чл. 193 от Кодекса на труда, ще бъдат изготвени нови правила за документооборота”, съобщават по повод разкритията на БГНЕС от Националния център на Българското председателство, който е на подчинение на служебния вицепремиер Деница Златева. Оттам изрично уточняват още, че НДК няма отношение към осигуряване на обзавеждането. Вицепремиерът Златева подмени двама от членовете на борда на НДК, но запази на поста му досегашния шеф на държавното дружество Мирослав Боршош.

Снимка: БГНЕС

Повторна проверка установи, че в действителност информацията за техническата спецификация за мебелите на Председателството на ЕС вече е подменена. От екипа на служебния вицепремиер обаче не уточняват – по каква процедура се е стигнало до сключването на договор на 20 декември 2016 г. с неизвестна в бранша фирма, която е изготвила “сгрешената” документация за обществената поръчка за мебели в размер на 2,3 млн. лв.

От изтеклите “по погрешка” файлове на 05 април 2017 г. се разбра, че на Центъра на Българското председателство е било препоръчано закупуването на фалшиви копия на мебели на дизайнери като Rodolfo Dordoni, Konstantin Gricic, Jeffrey Bernett. Виновен за случилото се оказва неназован чиновник, който след като представи писменото си обяснение, вероятно ще понесе дисциплинарна отговорност – забележка, предупреждение за уволнение или уволнение.

Оправдаването на гафа с поръчката за мебели за Председателството с чиновническа грешка е третият случай през изминалата седмица, в който член на служебното правителство прехвърля отговорността за случилото се на администрацията. Служебният министър на правосъдието Мария Павлова обвини чиновник за скандала с предложените законодателни промени за въвеждане на принципа на уседналост при гласуване. Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов оправда спирането на най-голямата обществена поръчка за изграждането на тунела “Железница” с отмъкната от консултант папка с документацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама