Ердоган се зарече да върне смъртното наказание в Турция

20:32, 08 апр 17 / Свят 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На агитационен митинг в Истанбул за предстоящия референдум в Турция се събраха десетки хиляди привърженици на исканата конституционна реформа, а пред тях президентът Реджеп Ердоган се зарече да върне смъртното наказание, предаде БГНЕС.

„Без колебание ще подпиша. Чакам след референдума предложението да бъде гласувано в парламента и да ми бъде предоставено. Повтарям, без да се колебая, ще го подпиша, защото ние нямаме власт да прощаваме на убийците на нашите герои-мъченици, ние не можем да им простим, няма как да направим такова нещо“, заяви Ердоган. Основен обект на нападките в дългото му слово пред митинга отново беше Кемал Кълъчдароглу, лидер на главната опозиционна Републиканска народна партия, който разгърна кампания против подкрепата за референдума. Острите думи на президента бяха заради твърденията на републиканеца преди дни, че превратът от 15 юли м.г. е бил контролиран от държавните власти. „Хей, Кълъчдароглу, ти изгуби 7 вота, сега вървиш към загубата на 8-ия! Въпреки усилията ти, ние ще продължим по своя път. Този човек доведе партията си до алтернатива на терористичните организации. И днес в Трабзон на митинга си казал, че член на политическа партия не можел да бъде президент. Прочети историята, Мустафа Кемал Ататюрк и Исмет Иньоню не бяха ли партийци? Веднъж е тръбач на ФЕТО (организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен, обвинен за опита за преврата, бел.ред.), на другия ден се съблича пред ПКК, после се нагърбва да адвокатства на друга терористична групировка – това е тази партия, но тя не може да бъде партия на републиката“, посочи Ердоган.

„Ако не съм аз, управляващата партия и митинги няма да провежда. Сутрин, обед, вечер все Кълъчдароглу им е в устата. Че той на вас какво ви е направил?“, обърна се задочно към президента самият Кълъчдароглу по време на митинга в Трабзон. Той запита участниците в проявата какъв президент искат – пристрастен или обективен и безпристрастен, и призова за масово гласуване с „не“, а после подложи на остра критика зависимостта на съдебната система и предложените конституционни промени. „Новият режим, който президентът иска да наложи, предвижда държавният глава да бъде и лидер на управляващата партия. Така той ще се окаже с две шапки, т.е. държавата ще се ръководи от две глави – хем от президент, хем от политически лидер. Това двуглаво ръководство ще назначава съдиите, прокурорите, областните управители, каймакамите и мюфтиите. Какво ще се получи, когато лидерът на политическа партия назначава съдиите, това не бива да се позволи. Заради това е изключително важна независимостта на съдебната система, всички заедно трябва да се противопоставим“, заяви Кълъчдароглу. Той разкритикува намерението на властта да увеличи броя на депутатите от 550 на 600 души, защото така парламентът щял да стане по-силен. Не бройката, а умовете правят силата, подчерта опозиционният водач и посочи за пример имената на Асад, Саддам, Кадафи, Чаушеску и Хитлер. „Тези държавни лидери управляваха еднолично и въвлякоха страните си в катастрофи, които отнеха живота на милиони и хиляди хора. Дори в Османската империя султанът не е управлявал еднолично, имал е везирите до себе си. Сега Турция е пред опасността всички правомощия да бъдат концентрирани в ръцете на един човек, това не трябва да се случи на 80 милиона народ“, посочи Кълъчдароглу.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама