Белгия се оттегля от международната коалиция, воюваща срещу „Ислямска държава”

19:36, 08 апр 17 / Свят 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Белгийските власти обявиха изтеглянето на своите бойци, участващи в операциите на международната коалиция, оглавявана от САЩ, срещу терористичната групировка "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, предаде БГНЕС.

За възможните причини за този ход също не се съобщава, но те не са и изненадващи предвид мащабния конфликт след американското нападение в Сирия.

Международната коалиция за противодействие на терористични групи, действащи в Ирак и Сирия, беше създадена под ръководството на САЩ през лятото на 2014 г. Формално участието си в тази група заявиха около 60 страни.

В края на лятото на 2014 г. започнаха бомбардировките срещу екстремистите в Ирак. Месец по-късно същото се случи и в Сирия, но без съгласието на настоящото правителство в Дамаск.

По-рано днес германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви, че страната й няма да помага за въздушните нападения на САЩ в Сирия.

„Нашите въздушни сили имаха ясно дефинирана роля в международната антитерористична коалиция, която се състоеше в информиране за мисиите против радикалната организация „Ислямска държава“, каза тя пред телевизия А Ер Де.

Дер Лайен подчерта, че Германия е подпомагала единствено борбата срещу джихадистката групировка и няма нищо общо с решението на САЩ да извърши удари в Сирия.

Тя изтъкна, че американските сили не са потърсили германска помощ преди атаката в близкоизточната държава.

Късно в четвъртък САЩ изстреляха 59 ракети „Томахоук“ по военно летище на сирийската армия в провинция Хомс. Ударът идва в отговор на химическата атака срещу провинция Идлиб, за която Западът твърди, че е дело на властта в Дамаск. Вашингтон избра тъкмо този обект, тъй като смята, че от това летище е започнала химическата атака. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама