Генетична мутация е причината за съществуването на „нощни бухали”

19:17, 08 апр 17 / Любопитно 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хората, които не могат да заспят до малките часове на нощта и се събуждат трудно сутрин, страдат от генетична мутация, която променя обичайния денонощен ритъм, твърдят учение, предаде БГНЕС.

Типът „нощен бухал“ се диагностицира от клиницистите като забавена фаза на разстройството на съня (DSPD), засягащо близо 15% от населението на САЩ. Докато 24-часовият циркаден часовник синхронизира вътрешната физиология на организма с околната среда, пациентите с DSPD страдат от забавено начало на съня.

Освен създадения дискомфорт, нарушенията на съня водят до тежки здравословни проблеми като депресия, сърдечно-съдови заболявания, тревожност и диабет.

Според ново изследване, публикувано в сп. Cell, специалистите са идентифицирали генетична мутация, която може да бъде отговорна за промяната на циркадния часовник.

Изследователите с водещ автор д-р Майкъл Йънг, който оглавява Лабораторията по генетика към университета „Рокфелер“ в Ню Йорк, смятат, че мутация в гена CRY1 може да доведе до забавяне на началото на съня.

Те обясняват, че нашият денонощен ритъм има ясна генетична основа, останала почти непроменена в течение на еволюционната история. В началото на циркадния цикъл, в клетките се натрупват протеини, наречени активатори. През 24-часов цикъл, тези активатори произвеждат собствените си инхибитори, при което активаторите постепенно намаляват. Чак когато всички инхибитори се разградят, активаторите ще възвърнат максимална си ефикасност и така процесът започва наново.

Йънг и колегите му открили CRY1 като един от инхибиторите, които работят за потискане активаторите. Впоследствие е намерена и мутация в гена. Така, заради една грешно кодирана буква, сънят не идва дори и с чаша топло мляко.

Генетичната мутация може да доведе до забавяне на съня с 2 или повече часа.

Носители й заспиват много по-късно, а някои страдат от толкова сериозни нарушения, че царството на Морфей изглежда далечно преди 4 ч. сутринта.

Експертите сравняват чувството от наличието на тази мутация като едно вечно пътуване със самолет, при които организмът постоянно трябва да се нагажда към нови часови зони, но винаги закъсняват спрямо другите.

Специалистите успокояват с факта, че дори толкова дълбок проблем не е непоправим. Добрият сън се крие в добре познати съвети като добра хигиена на съня, при която се ляга и става от леглото по едно и също време, а непосредствено преди сън се избягват храненето, физическата активност и работата с мобилни устройства. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама