Над 1000 български туристи пътуват с влак, теглен от ретро локомотив

11:39, 08 апр 17 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 1000 български туристи ще пътуват днес и утре с влаковата композиция, теглена от ретро парния локомотив „Баба Меца“, предаде БГНЕС. Това обяви министърът на туризма Стела Балтова, която даде старт на първото пътешествие днес за Лазаровден от Централна гара в София до Кюстендил.

Вторият атракционен маршрут е утре за Цветница от София до Черепишкия манастир. „Щастлива съм, че за първи път стартира такъв съвместен продукт между Холдинг „Български държавни железници” ЕАД и Министерство на туризма“, отбеляза министър Балтова. Според нея това е дългогодишна мечта както на железничарите, така и на общините, които желаят да посрещат организирани туристи, емоционално обвързани с преоткриването на България и вековната традиция за екскурзии с влак. Тя се надява подобни пътувания да се превърнат в нов търсен продукт, който да се реализира от туроператорите. За общините е възможност да покажат своя туристически потенциал.

Министър Балтова посочи, че могат да бъдат организирани програми до Долината на розите – Карлово и Казанлък покрай Празника на розата. Също така до Пловдив, Благоевград и други дестинации. Такива пътешествия са неделими от културно-историческия и кулинарния туризъм, тъй като хората стигат до населено място, разхождат се, посещават най-интересните обекти, задължително похапват и се снимат. Благодарение на БДЖ и Министерство на туризма, на гарата в Кюстендил пътниците ще бъдат посрещнати от програма и гидове, които ще помогнат да разгледат града и Регионалния исторически музей.

Цената на билет за отиване и връщане до Кюстендил със запазено място е 43 лв. Влакът ще спре на Радомир, където за половин час локомотивът „Баба Меца“ ще бъде технически обслужен. За любителите на природата са предвидени две спирки: на Земен – да се разгледа Земенския манастир и на Скакавица – за посещение на едноименния водопад. Цената за двупосочен билет до Черепишкия манастир е 31 лв. Тръгването е утре на 9 април в 09:30 ч.

В цял свят пътуването с ретро локомотиви и вагони е сред най-скъпите преживявания, защото изисква огромен енергиен и трудов ресурс, а поддръжката на старите състави е несъизмеримо по-трудна от всеки друг вид ремонтна дейност. В България чуждите туристи плащат едноседмични пакети на цени, които започват от 3500 евро на човек – цена без аналог за туристическо преживяване в страната, обясни министър Балтова. Такива продукти се предлагат от няколко български туроператори, които включват още посещение на опера и балет.

Парният локомотив „Баба Меца“ е от серията 46.03 и е най-мощният в Европа, а неговата колосна система по формулата 1-6-2, проектирана от български инженери, е уникална за света. Локомотивът е построен през 1931 година в Полша. На него, в продължение на три години, като огняр работи и поетът Никола Вапцаров. Локомотивът е възстановен от машиниста Ангел Алексиев, който заедно с двама помощници го връщат към живот и от 2015 година отново вози влакови композиции. Наречен е „Баба Меца“ заради огромните си размери и изключителната тяга. Върху неговото 150 тонно тяло се упражнява 90 тона спирачна сила. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама