Струмяни чества 39-я си рожден ден, помнят кои са, откъде са и къде отиват

09:29, 08 апр 17 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За да не загубим себе си трябва да знаем и помним кои сме, под това мото община Струмяни празнува 39-годишния си рожден ден с песни, танци, огнено шоу и заря, предаде БГНЕС.

„Днес е щастливият ни ден – празникът на община Струмяни. Живеем във време на размиване, избледняване на всички идентичности – национални и културни, живеем в свят, страдащ от амнезия. Свят, който обръща внимание на чувствата, а не на спомените си. Свят, в който човек отлично знае къде е, къде ще бъде, но рядко се сеща откъде произлиза. Точно в това време, за да не загубим себе си, ние трябва да знаем и да си спомняме кои сме. Наш дълг е да запазим наследеното и предадем на поколенията след нас силния дух и традициите на общината ни, честит празник”, каза в словото си кметът на общината Емил Илиев.

Той припомни изпълнените програми по благоустрояването на общината, във водопроводната, спортната и детска инфраструктури и най-вече инвестицията в бъдещето на общината.

На 7 април 1978 г. с указ на Държавния съвет Струмяни е обявена за една от 265-те общини в България. Така вече 39 години общината, дала на България международния фолклорният фестивал „Малешево пее и танцува”, известна с античния си град Неине, раннохристиянската базилика „Градището”, скалните феномени над село Илинденци и едноименния артцентър, чества на 7 април своя празник. На Трифон Зарезан боговете на виното от античността до днес „слизат” от върховете на Пирин, за да зарежат лозята – богатството на общината.

Празникът на Струмяни уважиха Неврокопският митрополит Серафим, областният управител Валери Сарандев, кметовете на македонската община Берово и много други гости.

„Община Струмяни е запазила своята идентичност, своя изключителен дух, на празника се веселят приятели, събира семейства, съмишленици, които милеят за родното място, хора, които никога няма да забравят, че центърът на света е под родната стряха”, каза водещата Силвия Домозетска.

Три часа продължи празнината програма на сцената пред общината с изпълнения от най-малките възпитаници на детските градини до възрастните самодейци – гордостта на Струмяни. След огненото шоу, над общинския център грейна заря, за да разберат всички, че Струмяни празнува 39-годишния си рожден ден и навлиза вече в зряла възраст. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама