Демократичният съюз на българите подкрепя „Протестите срещу диктатурата“ в Сърбия

07:06, 08 апр 17 / Политика 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Демократичният съюз на българите /ДСБ/ поздравява и подкрепя студентските и граждански „Протести срещу диктатурата“ които се провеждат в Белград и други градове на Сърбия. Като демократична, малцинствена и национално отговорна партия ДСБ споделя исканията на протестиращите за свободни, честни и демократични избори, свободен достъп до медиите, правова и социално справедлива държава.

Това се казва в официална декларация на ДСБ изпратена до Агенция БГНЕС. Документът е подписан от председателя на партията Драголюб Иванчов, информира БГНЕС.

"Управляващите на всички нива, включително и в общините където живеят българи, десетилетия наред злоупотребяват с властта и държавните ресурси за печелене на изборите за собствени интереси. Стремежът за овладяване на властта се превърна в средство за неконтролиран грабеж и манипулация на гражданите, а не в средство за нормално функциониране на държавата и обслужване на интересите на гражданите.

Гражданите вече нямат никакви реални демократични механизми да контролират властта и са принудени да излизат на улиците за да поставят исканията си към управляващите и да защитават правата гарантирани с Конституцията и законите.

Демократичният съюз на българите десетилетия наред е предупреждавал за изборните манипулации които не допускат до медиите, до знанието на гражданите и до власта нови хора с нови идеи които да бъдат носители на реформи и промени в съвременният динамичен свят. На всички избори сме предупреждавали и протестирали срещу контрола на медиите, манипулативното завишаване на избирателните списъци, изнудването и купуването на гласове, извозването до избирателните секции, липсата на контрол на изборният процес и други форми на злоупотреби с влияние които застрашават демокрацията и укрепват диктатурата на всички нива – от общинските кметове до президента.

Нарушенията в изборния процес попречиха на демократизацията на българското малцинство и не позволиха на легалните и легитимни искания на българите да бъдат представени в политическата система на Р Сърбия и самите те да поемат отговорността за тяхното прилагане на практика. Това не само застраши екзистенцията на българското малцинство но и образа на Сърбия като демократична и правова държава кандидат-членка на Европейския съюз.

По този начин могат да бъдат „спечелени“ изборите, но не могат да бъдат решени проблемите на обществото. Тяното отлагане и трупане във времето неизбежно води до изостряне на ситуацията в обществото и посягане към революционни средства за промени", пише в декларацията на ДСБ.

Снощи за 5-ти ден подред в почти всички големи гродове на Сърбия се проведоха масови протести срещу избора на Александър Вучич за президент, изборните фалшификации и тоталния контрол над медиите. Очаквайте подробности за протестите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама