Щатите заплашиха да предприемат последващи военни действия в Сирия, ако се наложи

23:16, 07 апр 17 / Свят 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Щатите заплашиха да предприемат последващи военни действия в Сирия, ако се наложи. Това информира БГНЕС.

„Подготвени сме да извършим още (атаки), но се надяваме, че това няма да се наложи”, заяви днес посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли по време на извънредното заседание на Съвета за сигурност. Тя допълни още, че оттук насетне употребата на химически оръжия от страна на Асад няма да остане безнаказана.

„Тези дни приключиха”, каза тя и подчерта необходимостта от политически действия.

Позицията й беше подкрепена и от зам.-главния секретар на ООН по политическите въпроси Джефри Фелтман, който призова за „незабавни действия” в защита на населението на страната, основаващи се на Хартата на ООН и принципите на международното хуманитарно право и за връщане на мирните преговори.

"Защитата на сирийския народ изисква незабавни действия въз основа на принципите на ООН и международното право. В случая на Сирия, не е възможно да се осигури реална защита (на населението - бел. авт), ако страните в конфликта - както властта, така и опозицията - имат право да действат безнаказано, а сирийското правителство продължава да нарушава правата на своите граждани", каза Фелтман.

Късно в четвъртък САЩ изстреляха 59 ракети „Томахоук“ по военно летище на сирийската армия в провинция Хомс. Ударите бяха извършени в отговор на химическата атака срещу провинция Идлиб, в която загинаха най-малко 27 деца и за която Западът обвинява властта в Дамаск. Вашингтон избра да атакува именно този обект, тъй като смята, че от това летище е започнала химическата атака.

Американските действия обаче предизвикаха рязка ескалация на сирийския конфликт и обостриха руско-американските политически взаимоотношения. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама