КЕВР решава за цената на парното, граждани се събират на протест

05:49, 07 апр 17 25 220 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На закрито заседание на 7 април КЕВР се очаква да приеме окончателно решение за изменение на цените на топлинната енергия и на електрическата енергия, предаде  БГНЕС.

Вече стана ясно, че от 1 април шоково поскъпва природният газ с цели 30%. Така 1000 куб. м „синьо гориво“ ще струват 363,26 лв. без ДДС.

Топлофикационните дружества изказаха своите становища на миналото заседание на енергийния регулатор. Според директора на столичното парно Георги Беловски, цената, която се предлага да бъде приета за „Топлофикация“ София, въпреки голямото процентно изражение в нейното нарастване, не покрива всички натрупани през годините отрицателни стойности в дружеството. „Въпреки всичко ние считаме, че предложеното от комисията е напълно в съответствие с пазарната ситуация в момента. Комисията отчита, както цената на газа, така и текущото състояние на сектор „Топлопроизводство“ и в частност „Топлофикация“ София, поради което ние подкрепяме и приемаме направеното предложение от комисията“, заяви Беловски.

Омбудсманът Мая Манолова по време на предишното заседание посочи, че е силно притеснена от шоковото повишаване на цената. Според нея тези увеличения се правят без аргументи и са необосновани. Освен това, общественият защитник мисли, че решенията се вземат изцяло в интерес на енергийните дружества.

От 9,00 ч. на 7 април пред сградата на КЕВР ще се проведе и граждански протест срещу предложеното увеличение на цената на топлинната енергия за клиентите на „Топлофикация” София ЕАД, както и повишаването цената на водата с 18 % от 1 април 2017г. Протестът е разрешен от Столична община и СДВР. Има и организирано събитие във Фейсбук - „Протест срещу безобразията на КЕВР! 07.04.2017г. - петък”.

Протестът ще се проведе по време на закритото заседание на КЕВР, на което ще се вземе решение за увеличението на цената на топлинната енергия. Протестът се организира от гражданското общество, не е платен, и не е свързан политически партии, лица и организации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама