Холандци с двойно гражданство задържани в Турция

23:20, 06 апр 17 / Свят 25 226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-малко десетина холандци с двойно (и турско) гражданство са задържани в Турция и са обект на разговори между Анкара и Хага. От европейската страна искат връщането им, съобщи в четвъртък високопоставен служител в Холандия, цитиран от АФП.

„Ние правим, разбира се, всичко по силите си, за да помогнем на тези хора”, заяви в комюнике министърът на външните работи Берт Коендерс, като подчерта, че случаят е отнесен на най-високо равнище в Анкара.

Говорител на министерството посочи, че „около десет души имат забрана да пътуват, от тях някои са в Турция от известно време”.

В холандската преса не се изключва възможността в Турция да има повече хора с двойно гражданство в такава ситуация заради критичните им мнения към турския президент Реджеп Ердоган.

„В много от тези случаи става въпрос за хора, които са посетили семействата си в Турция. Някои от тях са станали обект на съдебни процедури”, посочва телевизия NOS, като добавя, че Анкара подозира някои от тях във връзки с проповедника Фетхулах Гюлен, обвиняван от турския режим, че е в основата на опита за преврат от миналия юли.

След опита за преврат в Турция бяха задържани или уволнени от държавна служба най-малко 113 хиляди души, обвинени, че са свързани с движението на проповедника.

Турция трябва да гласува на 16 април за или срещу конституционна реформа, която значително ще засили правомощията на президента.

Пропагандните действия на Анкара на територията на европейски държави предизвика дипломатическа криза. Турският президент обвини миналия месец Германия и Холандия в „нацистки” практики след забраната на няколко политически митинга в негова подкрепа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама