Ислямистите в Сомалия взривиха автобус с цивилни

22:10, 06 апр 17 / Свят 25 220 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-малко 14 души загинаха, много бяха ранени в четвъртък при експлозия на мина, която избухна под преминаващ автобус в Сомалия, предаде АФП, цитира БГНЕС.

Сред загиналите има седем жени и най-малко три деца. Автобусът е превозвал 21 души.

„Мината е поставена от терористи”, заяви за АФП местен полицейски началник .

Ислямистите от групировката „Шебаб”, свързани с „Ал Кайда” опитват да контролират с оръжие тази зона на около 160 км западно от Могадишу, държана от сомалийската армия, подкрепяна от въоръжените сили на Африканската общност.

Трагедията се разигра само няколко часа, след като новият сомалийски президент Мохамед Абдулахи, избран на 8 февруари, смени в командването на армията, началникът на полицията и на специалните служби и обяви „военно положение” срещу „Шебаб”, като обеща да атакува и освободи зоните под техен контрол.

Както вече го бе правил неговият предшественик, президентът обеща в същото време амнистия на „подлъганите млади” участници в „Шебаб”, ако напуснат редовете на групировката в следващите 60 дни.

Вчера пострадаха най-малко четири човека при взрив до посолството на Катар в столицата Могадишу.Това бе втората атака за деня в сомалийската столица. По-рано кола с взрив се вряза в кафене, близо до правителствени сгради. Експлозията уби седем души.

Сомалия е лишена от реална централна власт от падането на 1991 година на режима на Сиад Баре, след което се потопи в хаоса на племенните милиции, криминални банди и ислямистки групировки. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама