Брюксел търпи поведението на България заради ЕНП

12:40, 06 апр 17 / Политика 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската комисия толерира поведението на България и липсата на български еврокомисар, за да остане правителството в София вярно на Европейската народна партия (ЕНП).

Това е изводът на Райън Хийт в брюкселското издание на "Политико", цитирано от БГНЕС. Според него ЕНП губи захвата си в Европейския съвет (там само две от 15-те най-големи европейски държави в ЕС са управлявани от правителства начело с членове на ЕНП). Освен това правителството на Унгария е помти постоянно "трън в петата на институциите на ЕС". Поради това българското правителство е единственото в Централна и Източна Европа, лоялно към ЕНП."Това илюстрира причината за толерантността на Комисията по отношение на празния стол на България на масата на Комисията", заключава Хийт. Той отбелязва, че Жан-Клод Юнкер никога не е имал близки отношения с по-новите страни членки на ЕС. Така че групата на ЕНП не може да си позволи да загуби България.

Хийт цитира неназован източник на изданието от Еврокомисията, че това била причината Янкер и шефът на администрацията в кабинета му Мартин Селмайр да позволят на България да напусне поста си в комисията, който седи празен вече три месеца след оттеглянето на Кристалина Георгиева. "При нормални обстоятелства България не би получила подкрепа за подобни действия: тя е малка страна, създаваща проблеми, а когато Георгиева напусна, се появиха слухове за нейни лични несъгласия с Юнкер и Селмайр."

Заключението на Хийт е, че когато "Блгария получи приличен нов ресор в Комисията, и Бойко Борисов бъде разцелуван отново от Юнкер, ще разберете защо".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама