Плагиатстват мебелите за Българското председателство на ЕС

06:01, 06 апр 17 / Политика 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отпуснатите до момента 87 млн. лв. за покриване на разходите на Българското председателство на Европейския съюз през първата половина на 2018 г. очевидно не са достатъчни, за да може заседателните зали и кабинети в Националния дворец на културата, където ще са съсредоточени мероприятията, да бъдат обзаведени с авторски мебели. Вместо това – голяма част от масите, меката мебел и столовете са плагиатствани от известни европейски дизайнери. Това установи проверка на БГНЕС на интернет-сайта на председателството. Оказва се още, че на страницата на Българското председателство няма оставена документна следа – как се е стигнало до избор на фирма, която да изготви дизайна на обзавеждането.

На 20.12.2016 г. между Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС и “Павлов архитектс” ЕООД е сключен договор за изготвяне на техническото задание към техническата спецификация за възлагане на обществена поръчка с предмет: Доставка на интериорно и офис обзавеждане на залите и помещенията. Освен това кратко съобщение, липсва всякаква друга информация – как и кога се е стигнало до избор на въпросната фирма, която е еднолична собственост на Красимир Димитров. Няма информация и колко ще плати Председателството по тайнствения договор с фирма, за която липсва информация в интернет-търсачките. “Павлов архитектс” не разполага със сайт, няма яснота и дали някога е изпълнявала толкова мащабно задание.

В сряда, докато служебното правителство приемаше поредната план-сметка за Председателството, на интернет-страницата бяха публикувани техническите спецификации за меката мебел, столовете, масите и бюрата, с които на 01 януари 2018 г. НДК трябва да е оборудвано, за да посрещне хилядите представители на европейски институции, чуждестранни и български посетители, които ще бъдат ангажирани с Председателството на ЕС. От документацията става ясно, че ще са необходими над 70 дивана, няколко десетки фотьойли, 100 маси, около 1000 столове. Тези артикули са предвидени за разполагане в зоните около залите, в които ще се провеждат заседанията, както и в помещенията, в които ще бъдат настанявани делегациите на 27 държави членки на ЕС. Отделно от тях ще се изработват няколко десетки модула за заседателната зала, в която ще се провеждат срещите на Съвета на ЕС. В залата ще има и 336 заседателни стола от еко-кожа.

Снимка: БГНЕС

В техническото задание има подробни описания на интериорното оборудване и мебелите, техните размери и са приложени дори снимки. За част от диваните, столовете и масите дори са посочени, че трябва да са аналогични на модели, които са изработени от популярни европейски дизайнери. Така се получава, че голяма част от мебелите на Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде с изплагиатствани “дизайнерски” мебели. Така например държавата ще плати за изработката на 44 реплики на дизайнерското кресло “Prince” на дизайнера Rodolfo Dordoni, както и на негови арт-маси със специален мрамор.

В кафенето на делегатите пък се планира да бъдат поставени осем фалшификати на дизайнерския фотьойл “Metropolitan” на Jeffrey Bernett. Все още няма яснота – колко ще струва копието на дизайнерския модел, но в оригинал цената на един брой възлиза на 2310 британски паунда или 5260 лв. Сред другите реплики, които трябва да се появят в родното НДК, са и бар-столове на дизайнера Konstantin Gricic, чиято цена е 859 щатски долара.

Оказва се, че репликите на дизайнерските мебели също не са от най-евтините. Така например копие на масичка от тръбна мебел на дизайнера Rodolfo Dordoni в интернет може да бъде открита с намаление от 50% за 269 евро.

Не е ясно как биха приели от европейските институции, които изключително много държат на защитата на авторските и сродните права, ситуация, при която мебелите, които ще се ползват за председателството са изплагиатствани от европейски дизайнери, а техни реплики са изработени и доставени от Азия.

В сряда служебното правителство отпусна на Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС сумата от 6,3 млн. лв., които трябва да отидат за закупуване на техническо оборудване за делегатите. Само за ремонта на НДК до момента са похарчени 17 млн. лв., очакванията са тази сума значително да нарастне. Въпреки, че до следващия 01 януари остават по-малко от девет месеца, администрацията все още не е обявила нито една от десетките обществени поръчки, които трябва да се проведат. Не е изключено заради прекомерно забавяне, да се стигне до директно възлагане на договори, което със сигурност ще е за сметка на завишената цена. Разчетите показват, че Българското председателство на ЕС ще излезе на бюджета между 130 и 150 млн. лв.

Припомняме, че преди десет дни от Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС отказаха да посочат имената на служителите, които работят за най-отговорното събитие след членството на страната ни в Общността. Всички служители писмено декларирали, че държат да останат анонимни, обясниха от центъра. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама