Вътрешната търговия с рога от носорози остава разрешена в ЮАР

23:43, 05 апр 17 / Свят 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-висшата южноафриканска съдебна инстанция окончателно потвърди вдигането на мораториума върху вътрешната търговия с рога на носорози, отхвърляйки обжалване от страна на правителството, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС. „Съдът проучи обжалването и го отхвърли“, съобщи Конституционният съд решението си. Въпросът за търговията с рога на носорози е обект на дълга съдебна борба между частни фермери, които я защитават и правителството, което е твърдо против.

През ноември 2015 съдът даде право на фермерите, отглеждащи носорози, да могат да продават рогата на тези животни в рамките на Южна Африка. Правителството обжалва, но през май 2016 искът бе отхвърлен. Решението на КС засяга само търговията в страната, продажбата на външния пазар е забранена от 1977г. Говорителят на министерството на околната среда припомня, че за да се осъществява такава търговия в рамките на страната, са необходими специални разрешителни. В Южна Африка живее 80% от световната популация на носорози и страната е особено засегната от бракониерството на тези животни заради техния рог. През 2016 са убити 1 054 носорога, което означава – по три на ден. Убиват носорозите за трафик на рогове към Виетнам и Китай, където народната медицина ги използва масово за лечение на рак и срещу импотентност.

Според мнозина забраната за търговия в рога от носорози само подхранва бракониерството. Фермерите могат да режат рога на живо животно, като това е една безболезнена и безопасна процедура, а рогът израства отново. За да се сдобият с ценния рог, бракониерите убиват животните. Един килограм рог се продава за 60 000 долара – по-скъпо от злато или кокаин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама