Тръмп махна националист от висша институция

20:20, 05 апр 17 / Свят 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп извади от Съвета за национална сигурност (СНС) към Белия дом старшия съветник и главен стратег Стивън Бенън, предаде БГНЕС.

63-годишният Стийв Бенън бе назначен за старши съветник през януари и бе определен за главния политически стратег на Белия дом. Преди това той бе главен редактор на новинарския портал Breitbart News, когото мнозина американци обвиняват в насаждане на националистически идеи. По време на предизборната кампания Бенън работеше в изборния щаб на Тръмп. Мнозина политици и експерти окачествиха като сериозна грешка включването на Бенън в СНС. Конгресменът демократ Адам Смит заявяваше, че Бенън е „ултрадесен политически стратег", който може да „изложи на опасност глобалната безопасност и да засили враговете" на САЩ.

Освен това президентът възложи на своя помощник по националната безопасност Хърбърт Макмастър правото да определя дневния ред на съвещанията на СНС. Заедно с това Тръмп понижи полномощията в СНБ на помощника си по въпросите на вътрешната безопасност и борбата срещу тероризма Томас Боссърт.

Освен това председателят на Комитета на началник щабовете на американската армия ген. Джоузеф Данфорд и директорът националното разузнаване Дениъл Коутс отново ще участват постоянно в заседанията на СНС. По-рано Тръмп бе наредил те да присъстват на заседанията в зависимост от необходимостта. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама