Жельо Бойчев: Вдигането на цената на газа е сделката за новото правителство

21:01, 04 апр 17 / Политика 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Това, което направи КЕВР с вдигането на цената на газа, е сделка за бъдещото правителство“, заяви народният представител от „БСП за България“ Жельо Бойчев по БНТ. Това предаде БГНЕС. По думите му не трябва да има шоково покачване на цените, защото то ще има най-голямо влияние върху най-бедните хора. „Левицата е категорично против това увеличение на цената“, заяви Бойчев.

„Слушам, че това било капан пред ГЕРБ, било саботирало ГЕРБ. Напротив. Имаше две предложения за увеличение на цената на газа, в края на миналата и началото на тази година, но не бяха удовлетворени, с оглед предстоящите избори“, обясни социалистът. По думите му случаят с увеличението на цената  е провал на цялата газова политика през последните години, когато са управлявали ГЕРБ.

„Идвайки насам чух поредната груба манипулация на ГЕРБ от Томислав Дончев и Теменужка Петкова, според които увеличението на цената на газа и топлинната енергия били вследствие на служебния кабинет, а той  бил на БСП и затова левицата носела отговорност за увеличението й. Мога да приема всичко, но не мога да приема толкова грозни манипулации“, подчерта Бойчев.

Депутатът от левицата обясни, че цените на газа и топлоенергията се определят от КЕВР. „Ако Томислав Дончев и Теменужка Петкова не знаят - да се обърнат към председателя на комисията Иван Иванов, който беше избран от мнозинството по предложение на Реформаторския блок, да се обърнат към техните си комисари – Евгения Харитонова, Светла Тодорова, които бяха избрани от мнозинството. Да се обърнат и към комисарите Владко Владимиров и Александър Йорданов от ПФ. Това са хората, участвали в  решението за вдигане на цените", коментира Жельо Бойчев. Той заяви, че левицата ще настоява да се разбере как и по какъв начин се управляват газовите дружества, какво е състоянието на резервите, проверени ли са договорите. „Ако предложението за увеличение бъде прието, за БСП е важно как ще бъдат компенсирани хората. Например наредба номер 5, засягаща енергийно бедните, не е актуализирана от 2009 г. А в България 25% от хората живеят под или на прага на бедност. Тези хора трябва да знаят, че левицата ще постави тези въпроси в първия ден на работата на Народното събрание“, каза още Бойчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама