US генерал: Русия и Китай ни застрашават от Космоса

19:58, 04 апр 17 / Свят 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Русия и Китай разгръщат в Космоса средства за противопоставяне на САЩ, заяви американският генерал Джон Хайтън, ръководител на Стратегическото командване на американската армия. Това предаде БГНЕС.

По време на слушания в сенатската комисия за въоръжените сили той бе попитан с какви заплахи се сблъсква техниката на Пентагона с Космоса. „Тя (заплахата) е значителна и продължава да нараства. Ние трябва да се запитаме защо нашите съперници създават оръжия за разполагане в Космоса, което може да заглуши нашите спътници, джипиесите? Защо те създават тази инфраструктура?", обърна се военноначалникът към сенаторите.

„Всеки случай не защото те са заинтересовани от мирното използване на Космоса. Те искат да заплашват САЩ“, убеден е ген. Хайтън.

С поред него „те ни следяха последните 20 години, те разбират, че ако им се отдаде да ни лишат от това превъзходство, ще получат предимство. Ето защо те харчат толкова значителни средства за създаването на такива въоръжения и средства“, изтъкна генералът.

Той също така сята, че САЩ трябва да действат спрямо Русия единствено от позицията на силата. Според него благодарение на такава позиция в САЩ са водили успешна политика в продължение на много години.

Висшият военен смята, че трябва да има канал за връзка по военните въпроси с Руси и Китай. „Смятам, че винаги е по-добре да има възможност да се вдигне телефона и да се разговаря, преди да се случи наистина нещо лошо“, уточни ген. Хайтън, който вече се бе изказвал, че Русия и Китай са главните заплахи за САЩ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама