„Розова звезда“ постави нов рекорд за най-скъпо продаден диамант

17:16, 04 апр 17 / Любопитно 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гигантският диамант „Розова звезда“ стана най-скъпо продаденият на търг скъпоценен камък, след като купувач даде за него 71,2 млн. долара, предаде БГНЕС.

Камъкът, който е с впечатляващите 59,60 карата, е най-големият в своя клас по оценка на Американския институт за скъпоценни камъни и беше продаден на бижутерийната верига от Хонконг Chow Tai Fook.

Наддаването за „Розова звезда“ започна от 56 млн. долара и продължи около пет минути. В надпреварата за камъка участваха трима купувачи, преди победителят Chow Tai Fook да предложи най-високата цена. Председател на компанията е Хенри Чен, чието семейство се нарежда на трето място в списъка с най-богати хора в Хонконг на „Форбс“ със състояние от 17,9 млрд. долара.

Овалният диамант с размери 2,69 см на 2,06 см тежи 11,92 грама и е открит в Южна Африка през 1999 г., съобщават от „Сотбис“, които организират търга. В продължение на две години камъкът е полиран и изрязван, за да може за първи път да бъде представен на публиката през 2003 г. Тогава той е известен като „Щайнмец Пинк“ по името на фирмата, която го обработва.

Почти прозрачният скъпоценен камък сменя името си след първата си продажба четири години по-късно за неизвестна сума и на неидентифициран купувач. През 2013 г. „Розова звезда“ сменя отново собственика си, като този път е продаден за 83 млн. долара. От „Сотбис“ обаче бяха принудени да си върнат бижуто, след като купувачът не можа да плати сумата за него.

През последните години азиатските пазари са едни от най-дейните що се отнася до търговия със скъпоценни камъни. През 2015 г. 12,03-каратовият диамант „синята луна на Жозефин“ беше купен за тогава рекордните 48,4 млн. долара от хонконгския магнат Джоузеф Лау, който само ден по-рано похарчи 28,5 млн. долара за 16,08-каратов розов диамант.

Предишният рекорд за най-скъп диамант, продаден на търг, е от май 2016 г. и принадлежи на 14,62-каратовият камък „Опенхаймер Блу“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама