Дончев: Увеличаването цената на газа е неприемливо

17:00, 04 апр 17 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Когато коментираме опасността от повишаване цената на газа – увеличаването с една трета е абсолютно неприемливо. Това заяви Томислав Дончев, пред БГНЕС.

Допълнително опитите да се търсят реминисценции на сценарии, в който се повишава цената на енергиен ресурс и после се ескалира вълната на недоволството, това вече сме го гледали и няма нужда да ни го прожектират пак. На протеста пред КЕВР са забелязани активисти на левицата, подчерта Дончев.

Всички държавни институции в газовия сектор трябва да изстискат всички резерви, за да бъде цената на газа ниска – това е ключов фактор за конкурентноспособността на българските стоки. Възможните решения са и в ръцете на правителството, продължи Дончев.

Изборите свършиха, но този рефлекс да се спекулира с такъв въпрос е неуместен, посочи той. Трябва да се вземе решение в полза на българския бизнес и на гражданите, смята Дончев. Ако не се вземат сега мерки – такива ще вземем ние, обеща той.

Неприемливо е да се прави това с цената на газа, тъй като се извършва в условията на служебен кабинет, което не е задължено да дава обяснения пред обществото, каза бившият енергиен министър Теменужка Петкова. Изненадана съм от изявлението на лидера на БСП г-жа Нинова, тъй като то е доста лицемерно, посочи тя. Ходът на служебното правителство се случва дни преди ГЕРБ да има правителство и възприемаме това като капан, който ще се отрази на бизнеса и гражданите, подчерта тя.

Апелирам към „Булгаргаз“, към КЕВР да се потърсят резерви в дружеството, за да се ревизира направеното предложение - този ход ще бъде оценен по достойнство, подчерта Петкова. Тя напомни, че „Булгаргаз“ приключва 2016 г. с печалба и може да се потърси резерв, за да се оптимизира тази цена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама