КЕВР не може да промени цената на природния газ от тази, която вече е обявена

16:49, 04 апр 17 25 248 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Извършвайки това действие, регулаторът наистина действаше по начин да намери най-добрия баланс между всички във веригата от производители до потребители. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов в отговор на обвиненията за това, че комисията се намеси в предизборната битка, след като през декември приема много по-малко увеличение от поисканото, предаде БГНЕС.

През декември е поискано увеличение от 13,5%. „Тъй като съгласно нашите правила, ако има надзет приход от "Булгаргаз", ние сме длъжни в следващата година, т.е. именно в първото тримесечие на 2017г. да го компенсираме, защото в противен случай ще се окаже, че оставяме излишни средства в Булгаргаз, ние използвахме този механизъм и цената беше повишена само с 5%“, обясни Иванов. Той посочи, че това е било в интерес и на потребителите и на парното, ел. енергия и природен газ, защото цената на парното останала непроменена в студените януарски и февруарски дни. Иванов посочи и ползите за бизнеса.

Иванов е категоричен, че не може да бъде изпълнено искането да не предприемат действия за промяна на цените, докато не бъде излъчен редовен парламент. От 1 април тази година "Газпром" начислява по-високите цени, определени съгласно договора към "Булгаргаз". „Така че от 1 април цените за природния газ, а от там следователно и тези, които са свързани с цената на природния газ трябва да бъдат коригирани“, твърди той.

Според него хората, които протестират и днес пред КЕВР трябва да знаят, че комисията не може по никакъв начин да промени цената на природния газ от тази, която вече е обявена. „Защото тази цена не зависи от нашето решение, тя зависи от договорът, който България има с "Газпром" за доставка, ценообразуващата формула, в която участват цяла кошница от петролни продукти и мазут, и газьол с различно съдържание на сяра и от цените на суровия петрол на международните пазари, както и от курса между долара и българския лев. Нито ние можем да въздействаме върху тези фактори, нито дори може министерство или други институции да въздействат. Те се случват в резултат на международната конюнктура. Жалко, че се създава невярна представа, че комисията регулира тази цена, ние просто проверяваме дали тя съответства на договора с "Газпром" и разбира се на наредбата за регулиране на цените на природния газ. След тази проверка ние оповестяваме“, твърди още той. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама