Китай ще строи нов мегаполис три пъти по-голям от Ню Йорк

12:42, 04 апр 17 / Спорт 25 646 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Все повече хора искат да си купят къщи в региона около китайската столица Пекин, след като властите обявиха „историческия“ си план да построят там нов град в опит да намалят задръстванията и замърсяването в столицата. Това информира БГНЕС.

Плановете за строителство в Сюнан – икономическа зона със специален статут, се очаква да включва територия с размер три пъти по-голям от този на Ню Йорк, пише британският вестник „Гардиън“.

В съвместно изявление от Централния комитет на китайската комунистическа партия и Държавният съвет описаха новия град, който ще се простира на 100 км югоизточно от Пекин, като „важен от стратегическо значение за бъдещото хилядолетие“.

Това е „голям исторически и стратегически избор, направен от Централния комитет на Китайската комунистическа партия с другаря Си Цзинпин в центъра му“, се казва в съвместното изявление.

Според държавната информационна агенция Синхуа градът в Сюнан ще намали натиска върху 22-милионната китайска столица Пекин и ще отвори нова глава в икономическата история на страната. От своя страна Си Цзинпин заяви, че новият град ще е „демонстрационна арена за иновативно развитие..., което трябва да постави като приоритет опазването на околната среда и подобряването на благосъстоянието на хората“.

Съобщението за бъдещото строителство засили интереса в купуването на имоти в Сюнан, които мнозина се надяват по-късно да продадат с печалба. Според информация в местни медии само часове след съобщението цените на имоти в зоната са се увеличили почти двойно.

Местните търговци с недвижими имоти са били принудени да спрат работа в понеделник, тъй като Пекин е наложил извънредна забрана за търговия в отговор на скока в търсенето. Държавни служители дори са обикаляли с високоговорители, предупреждавайки какви са санкциите при извършване на имотни спекулации.

През последните години китайските власти създадоха редица „нови зони“ като част от масирания наплив от милиони желаещи да живеят в градовете. Според критици обаче това масово строителство е довело до създаването на т. нар. призрачни градове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама