Ердоган: Турция ще проведе нова военна операция в Сирия през пролетта

20:04, 03 апр 17 / Свят 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Анкара планира тази пролет да проведе нова операция срещу групи, които смята за терористични, въпреки успешния край на половингодишната си акция „Щитът на Ефрат“. Това съобщи турският президент Реджеп Ердоган в реч от област Трабзон край Черно море, предаде БГНЕС.

Миналата седмица турските власти съобщиха, че са приключили успешно своята операция „Щитът на Ефрат“, която започна през август и беше насочена както срещу „Ислямска държава“, така и срещу кюрдските военни групи, разположени в района около границата.

Турският президент обаче обяви, че с това няма да се приключат действията на Анкара отвъд границата срещу „Ислямска държава“ и кюрдските организации. „Първият етап – операцията „Щитът на Ефрат“... завърши. Но още ще последват“, каза държавният глава.

„Няма спиране, пътят продължава. Извършваме подготовки за нови операции в други региони, за да стигнем до терористите“, каза той, допълвайки, че новите операции ще получат и нови имена.

По думите му „Ислямска държава“, Кюрдската работническа партия (ПКК), както и Съюзът за народна отбрана (YPG) на сирийските кюрди ще получат „много приятна изненада“ тази пролет.

„Следващият месец, дал Бог, ще бъде пролет за турския народ и черна зима за терористите“, каза Ердоган, без да уточнява повече подробности за предстоящите операции.

Плановете за съвместна турско-американска операция по завземането на т. нар. столица на „Ислямска държава“ рака в Сирия се усложниха заради подкрепата на Вашингтон за YPG. В същото време Анкара иска да прогони групата, която служи като военно крило на кюрдската партия Демократичен съюз (PYD), от град Манбидж и паралелно с това се готви за нови операции срещу ПКК в Северен Ирак.

Според анализатори Турция рискува да бъде изолирана с навлизането на сирийската война в нова фаза и на фона на продължаващото сътрудничество между САЩ и кюрдските милиции, както и откритото сътрудничество между властите в Москва и YPG.

В рамките на операцията „Щитът на Ефрат“, която започна на 24 август, сирийските опозиционни сили, подкрепяни от турската армия, поеха контрола върху редица населени места, включително градовете Джараблус, Ал Рай, Дабик и Ал Баб.

Напливът на мигранти от България към Сърбия намалява.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама