18 милиона декара гори са създадени за последните 100 години в България

19:45, 03 апр 17 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„От началото на миналия век до сега у нас са създадени повече от 18 млн. декара гори. Само държавните горски предприятия през миналата 2016 година са залесили около 21 хиляди декара гори.” Това обяви заместник-министърът на земеделието и храните проф. д-р Иван Палигоров при официалното откриване на Седмицата на гората, като припомни, че тя е стартирала през 1925 г. като празник на залесяването, предаде БГНЕС.

„От дистанцията на времето следва да се посочи, че нашите лесовъди са били изключително добре подготвени, като в края на XIX и началото на ХХ век са създадени прекрасни паркове, на които се радваме и до днес.”, посочи заместник-министърът. Той подчерта, че избраното мото „Гората е живот“ акцентира върху това, че гората ни дава много – „от невидимата до ясно осезаемата чистота на въздуха, положителната енергия на водата, песента на птиците, обаянието на планинските цветя - това е един неповторим и уникален свят“.

Заместник-министърът подчерта, че опазването на гората е най-благородната кауза, в името на която много лесовъди са посветили и отдали живота си и че българският лесовъд отдавана е заслужил признанието на обществото. Той подчерта, че днес около 100 000 души са заети пряко или не в горското стопанство и има много лесовъди сред тях и днес, които не пестят усилия за изграждане на модерно горско стопанство, като е необходимо единство при опазването на горите.

„Ние сме служители на зелената емблема на България - горите. Интересът, който децата и учениците проявяват към гората и природата дава надежда, че имаме много последователи“, посочи още заместник-министърът.

По време на официалното откриване заместник-министърът и изпълнителният директор на ИАГ инж. Григор Гогов наградиха най-заслужилите лесовъди.

Призът  „Лесовъд на годината“ получи инж. Руси Русев - зам.-директор на „Държавно горско стопанство – Сеслав“. Негови подгласници са: инж. Илия Ангелов – началник на отдел  „Инвентаризация и горскостопанско планиране“ в Изпълнителна агенция по горите, инж. Йорданка Карамишова – директор на „Държавно горско стопанство – Костенец“, инж. Стоян Поптомов – „Държавно горско стопанство – Селище“.

Носител на приза „За цялостен лесовъдски принос” е инж. Богдан Богданов – ветеран-лесовъд и дългогодишен главен редактор на в. „Българска гора“.

Посмъртно бе дадена специална награда „За цялостен лесовъдски принос” на инж. Коста Чолаков, работил като зам.-директор на Регионална дирекция по горите –Сливен.

Инж. Ивайло Иванов - доскорошен директор на Дирекция „Информационно обслужване и връзки с обществеността“ в Изпълнителна агенция по горите, бе определен за носител на специален приз „За въвеждане на иновации в горския сектор”.

Традиционните награди за служител по контрол и опазването на горските територии за 2016 година взеха горските инспектори Лако Лаков - РДГ-Ловеч, Мартин Иванов – РДГ- Берковица, Тончо Гудов – РДГ- Бургас и Пламен Кръстев – РДГ-Ловеч.

След официалното откриване на Седмица на гората г-жа Диана Тонова - областен управител на област София-град, инж. София Торолова - Областен управител на Софийска област и зам.-министър проф. д-р Иван Палигоров залесиха фиданки от дъб в двора на Националния исторически музей.

Утре, програмата на „Седмица на гората” продължава с откриване на Национален музей на горското дело в местността „Юндола” и поднасяне на цветя пред паметника на лесовъда Васил Попов във Велинград.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама