Взривът в метрото в Санкт Петербург е терористичен акт, но не са изключени и други версии

17:24, 03 апр 17 / Свят 25 238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руският следствен комитет разглежда взрива в метрото на Санкт Петербург като терористичен акт, но не се изключват и други версии. Това съобщи говорителят на комитета Светлана Петренко, предаде БГНЕС.

„Въпреки че е образувано наказателно дело по член 205 от Наказателния кодекс на Руската федерация (за терористичен акт), следствието има намерение да провери и всички други възможни версии за този инцидент“, заяви тя.

Петренко заяви още, че в момента следствието изучава информацията във връзка с обстоятелствата около взрива. В тази връзка на мястото на инцидента продължава работата на следствено-оперативната група и следователите обработват всички доказателства, за които се предполага, че имат връзка за следствието. Продължават и разпитите на очевидци и служители на метрото, като също така се уточнява броят на загиналите и пострадалите.

По думите й като се има предвид събраната до този момент информация машинистът на влака е действал професионално и в съответствие с тежката ситуация. „Взривът е станал в участъка между станциите, но машинистът е взел правилното решение да не спира влака, а да го докара до метростанцията, което е позволило незабавно да се пристъпи към евакуация и оказване на помощ на пострадалите. Не е изключено това да е помогнало за предотвратяването на още повече жертви“, посочи тя.

Общо десет човека загинаха, след като взрив разтърси вагон на петербургското метро между станциите на метрото „Технологичен институт“ и „Площад Сенная“. Според данни на здравното министерство, освен загиналите, други 47 човека са ранени, шестима от които тежко. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама