СГП обвини Илко Семерджиев в престъпление

10:25, 03 апр 17 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес, 03.04.2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП привлече като обвиняем д-р Илко Семерджиев – министър на здравеопазването за престъпление в престъпление против реда на управлението.

Той е обвинен в това, че на 24.03.2017 г. е заплашил с уволнение директор на изпълнителна агенция към Министерство на здравеопазването, ако не назначи посочено Илко Семерджиев лице за свой заместник, съобщиха от спецпрокуратурата.

На 20.02.2017 г. в МЗ е била проведена среща между министъра на здравеопазването и директора на изпълнителната агенция, по време на която Семерджиев е заявил, че желае директорът на агенцията да назначи за свой заместник посочено от него лице. Директорът на изпълнителната агенция извършил проверка за лицето и установил, че лицето, което Семерджиев е искал да бъде назначено за заместник, е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването и е в конфликт на интереси с длъжността на заместник изпълнителен директор на Агенцията.

На 27.02.2017 г. лицето, което Семерджиев настоявал да бъде назначен за заместник изпълнителен директор, отишло в Агенцията и провело среща с нейния директор. На тази среща директорът на Агенцията уведомил лицето, че тъй като е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването би се намирал в конфликт на интереси, ако бъде назначен на позицията, която се иска от Семерджиев.

На 24.03.2017 г., тъй като лицето не било назначено, в разговор с директора на агенцията, Илко Семерджиев на висок тон му отправил заплахи, че ако не назначи посоченото от него лице, ще го уволни. Илко Семерджиев е заявил “Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща“ и че до понеделник трябва да му докладва за назначаването на посоченото от него лице за заместник. Заявил, че не се интересува от моралните задръжки на директора по повод конфликта на интереси на лицето и че няма да го слуша нито секунда повече.

Илко Семерджиев е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Разследването продължава. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама