КНСБ с позиция приета от Координационния съвет, иска стабилно правителство

09:43, 03 апр 17 / Политика 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

КНСБ иска бързо формула за съставяне на стабилно правителство, за да бъдат завършени реформите в съдебната система, здравеопазването и другите сектори, важни за развитието на страната, предаде БГНЕС.

Това се казва в позиция, приета от Координационния съвет на КНСБ, съобщиха от синдиката.

Документът изрежда всички сериозни предизвикателства пред новия парламент и правителство.

Според него тепърва предстои да се види накъде ще развива ЕС. Доктрината „Тръмп“ пък съдържа идеи и политики, проповядващи откровен протекционизъм и изолационизъм и дори заплашва да отхвърли 70-годишната подкрепа на САЩ за НАТО и Европейския съюз. Будят тревога развоят на събитията в южната ни съседка и заканите на турския президент Ердоган да наруши споразумението за реадмисия на емигрантите и да отпуши бежанския поток към Европа, се твърди още в документа, насочен към всички политически сили, които влизат в управлението на страната.

Във вътрешен план най-големият приоритет е председателството на ЕС от началото на 2018 г.. Тук трябва да формулираме ясно нашите приоритети – в интерес както на една засилена европейска интеграционна политика, така и в интерес на българското общество – за икономически и социален напредък, настоява КНСБ.

Най-голямата обществена организация иска своевременни обсъждания на бюджет 2018 със социалните партньори.

„Националната програма за реформи е в процес на актуализиране и подготовка. Считаме, че тя трябва да очертае в оперативен порядък изключително важни мерки и действия в сферата на икономиката, пазара на труда, социалната политика и законодателство - като отговор на специфичните за страната ни препоръки на Европейската комисия. Сериозно предизвикателство в средносрочен план са заложените в „Европа 2020” национални цели, някои от които критично се отдалечават като възможно изпълнение от днешна гледна точка“, се казва още в документа.

КНСБ припомня и основните си искания към политическите сили, включени в нейния Меморандум за социално-икономическо и обществено-политическо развитие на България (2017-2021 г.).

КНСБ настоява още за конструктивно, отговорно и ефективно партньорство, възстановяване ролята и значението на социалния диалог, като всички важни и стратегически действия в икономическата и социалната сфера бъдат консултирани и обсъждани със социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество и неговите органи в отрасловите и браншови съвети, в Консултативния съвет към парламентарната комисия по труда и в останалите специализирани тристранни структури.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама