40 гвардейци ще посрещнат новоизбраните депутати

07:45, 03 апр 17 25 724 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около 38% е некомплектът в Националната гвардейска част, т.е. незаетите места са точно 123. През тази година вече има обявен конкурс, а през изминалата година са били проведени общо три конкурса. От миналата година се наблюдава тенденцията да се явяват около два пъти по-малко кандидати от броя на обявените места. Тази година ръководството планира да обяви поръчка за нови униформи. По случай празника на Българската армия тази година вместо Музикален парад на военните духови оркестри ще има концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. За това разказа в интервю за БГНЕС командирът на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов.

Той пое ръководството на гвардейците през декември миналата година, след като преди това беше и заместник-командир и началник на щаба. Бригаден генерал Йорданов е 31-вият гвардейски командир. Националната гвардейска част е представително военно формирование на въоръжените сили и е един от символите на държавната власт заедно с националното знаме, герб и химн.

Снимка: armymedia.bg

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто с ген. Илко Йорданов.

БГНЕС: Ген. Йорданов, колко точно са незаетите щатове в Гвардията?

Ген. Йорданов: Некомплектът е 123 души, това е около 38%. За съжаление с всеки изминал ден той расте – някои напускат, има и такива, които отиват в други военни формирования или се връщат в родните си места. Това е нормално, за издръжка на едно семейство тук разходите са много по-големи отколкото в провинцията. Освен това там имат собствени жилища, а не са на квартира както тук. В края на миналата година некомплектът беше около 131 души, но след назначаване към 1 февруари на още 15 военнослужещи, спечелили последния конкурс, той намаля.

БГНЕС: Всъщност това ли беше последният конкурс за назначаване на гвардейци?

Ген. Йорданов: Като цяло за миналата година – 2016 г., сме провели три конкурса. Първият беше на 26-27 януари - обявени бяха 29 вакантни длъжности, а назначихме 16 кандидати. Вторият конкурс беше от 7 до 9 юни, и от 29 обявени длъжности бяха назначени 16 души. Третият се проведе от 15 до 17 ноември - обявени бяха 32 вакантни длъжности, а назначихме 15 кандидати. През тази година има министерска заповед за обявяване на конкурс - до 5 май кандидатите подават заявления, а самият конкурс ще се проведе от 30 май до 1 юни. Всички места, които обявяваме за вакантни и за които провеждаме конкурс трябва първо да бъдат финансово осигурени и обезпечени със заплати. От миналата година се наблюдава тенденцията да има около два пъти по-малко кандидати от обявените места и така да не се заемат и половината бройки. Преди 2-3 години се състезаваха по 3-4 човека за едно място и имаше конкуренция, докато през изтеклата година имахме по един кандидат за две свободни места. Може би трябва да извършваме по-голяма рекламна дейност, или е твърде кратък срокът за подготовка на големия брой документи за кандидатите, а и прегледите са по-стриктни и затова до нас достигат по-малко кандидати. От явилите се кандидати един–двама отпадат по време на тестовете и изпита по физическа подготовка.

БГНЕС: Заплатите ли са основна причина за напускането на гвардейци?

Ген. Йорданов: Най-вероятно единият от факторите е финансовият. Другият е, че некомплектът води до много по-голямо натоварване на тези гвардейци, които в момента носят службата.

БГНЕС: Какви мерки се предприемат, за да се промени това?

Ген. Йорданов: Първото, което направихме беше да обособим класна специалност за гвардейци. За нея бяха проведени изпити през февруари, а от месец март тези които придобиха определен клас получават месечно по 20 лв. допълнително. С последната заповед на министъра на отбраната от 1 април ще бъде увеличен и порционът за всички военнослужещи от 90 лв. на 120 лв. При нас има и възнаграждения за допълнително положен труд – основно за работа през почивните дни и в дните на официални празници. Тогава тези, които са положили извънреден труд получават 50% повече върху основното възнаграждение. Така ако надницата е 40 лв. ще получат 60 лв., а в деня на националния празник увеличението е 100%. Обикновено в един месец има по един такъв ден с допълнително положен труд.

Тази година смятаме да поработим върху Наредба № 15 от декември 2015 г. на министъра на отбраната, която разглежда условията за изплащане на допълнителни възнаграждения за постигнати резултати в служебната дейност. В момента средствата се планират на база списъчен състав на военното формирование, а не на щатен. Ако се планират средствата на база щатен състав разликата ще може да освободи суми, които да разпределяме. Така, на всяко тримесечие ще може да се дават допълнителни средства на личния състав, който участва в церемониите. Става въпрос за гвардейци, които се натоварват допълнително, именно заради липса на попълнени щатни бройки. Надяваме се в близко бъдеще този въпрос да бъде уреден, което ще даде възможност за допълнителни възнаграждения, без да се повишават заплатите. Мисля, че тогава нещата ще се нормализират и допълнително натоварените военнослужещи ще получат материален стимул за извършваната от тях дейност, например, при некомплект от 107 военнослужещи – заплатите ще могат на тримесечие да се разпределят допълнително съгласно Наредбата.

БГНЕС: Възможно ли е през тази година да бъдат сменени карабините "Симонов" на гвардейците, чието производство е преустановено преди 50 години и колко пари са необходими за това?

Ген. Йорданов: През тази година не е възможно да извършим смяна на карабините, тъй като за това ще бъдат необходими финансови средства в размер над 100 000 лв., а такива не са предвидени в бюджета за 2017 г. Последният опит за това беше направен през 2013 г. Дирекция „Инвестиции в отбраната“ дори беше сключила договор за 500 нови карабини от Украйна. Става въпрос за 7,62 мм самозарядни карабини „Симонов“ на стойност 139 890 лв. с ДДС. Но настъпилите събития в Украйна попречиха тази сделка да се реализира, тъй като имаше забрана на украинското правителство за износ на стрелково оръжие. Това беше последният опит за купуване на карабини. Продължаваме да изпълняваме задачите с наличните карабини, смятаме да оксидираме металните части и да подменим ложи и полуложи за самите карабини, с което, без да влагаме много средства, ще поддържаме стрелковото оръжие в добро състояние.

БГНЕС: Ще опитате ли да заложите пари за това в бюджета за следващата година?

Ген. Йорданов: За следващата година ще преценим какви са приоритетните задачи пред Гвардията и тогава ще видим какви са възможностите за това. Сега на преден план стои униформеното облекло. През изминалите години са извършени ремонти на сградите на Първи и Втори гвардейски батальон и Гвардейския представителен духов оркестър. Направени са ремонти на покривите на хранителния блок, щаба на Националната гвардейска част, Втори гвардейски батальон, щаба на Първи гвардейски батальон и сградата на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. Сега ще насочим усилията си към подобряване на учебния процес, ушиване на униформи, както гвардейски, така и на трите вида въоръжени сили. Средствата за това са около 70 000 лв., ще преценим за колко броя униформи ще ни стигнат тези средства. Предстои обявяване на обществени поръчки. Досега униформите се шиеха от „Интендантско обслужване” ЕАД, което притежава изключителни права за ушиване на този вид униформи.

Надяваме се също така през тази година да използваме за последен път стария автобус „Чавдар“ за озвучаване на мероприятия.

БГНЕС: Планирате ли нещо различно в отбелязването на празника на българската армия - 6 май?

Ген. Йорданов: Тази година вместо Музикален парад на военните духови оркестри, който се провеждаше на 5 май в зала „Арена Армеец“, ще бъде изнесен концерт от Представителния ансамбъл на въоръжените сили. Така ще дадем възможност за изява и на Ансамбъла, тъй като в последните 2-3 години те малко оставаха в сянка. Поканили сме за участие и мажоретен състав от Ботевград. Концертът ще се проведе в Народния театър „Иван Вазов“, а след завършването му ще има празнична илюминация и ще бъдат изпълнени български национални хора.

На 6 май ще се проведат няколко мероприятия, в които ще участва Националната гвардейска част: водосвет на бойните знамена пред Паметника на Незнайния войн, военен парад на пл. „Княз Александър І” и тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на администрацията на Президента на Република България.

БГНЕС: НГЧ участва в различни церемонии като тази по встъпване в длъжност на Президента на Република България, тържествена проверка (заря) по случай националния празник – 3 март – как се променят те през годините?

Ген. Йорданов: Начинът, по който се провеждат церемониите, е регламентиран в няколко нормативни документа - Закона за държавния протокол, Правилника за неговото прилагане и Устава за войсковата служба на Въоръжените сили на Република България. В тези документи е определен редът за провеждане на всяко едно мероприятие.

БГНЕС: Ще участвате и при първото заседание на новоизбраните народни представители - как?

Ген. Йорданов: В тази церемония, съгласно правилника за прилагане на Закона за държавния протокол, ние назначаваме почетни часови пред сградата на Народното събрание във вид на ветрило. Ще положим червена пътека, по която ще преминат депутатите и ще влязат в парламента. При влизане и излизане от Народното събрание часовите отдават почест. Около 30-40 гвардейци ще участват в церемонията по посрещане на депутатите.

БГНЕС: В колко мероприятия е участвала НГЧ за миналата година?

Ген. Йорданов: През 2016 г. личният състав на НГЧ е участвал в 476 мероприятия от държавния протокол, официални церемонии и военни ритуали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама