Близо 30% е избирателната активност в Сърбия към 15:00 часа

18:55, 02 апр 17 / Свят 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Избирателната активност на президентските избори в Сърбия достигна 29,94% към 15:00 ч. българско време (14:00 ч. сръбско), предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. Това съобщи Миладин Ковачевич от Националната избирателна комисия (РИК).

"Към 14:00 ч. в централна Сърбия избирателната активност е 29,82%, във Войводина - 30,17%, в Белград - 31,84%, а общо е 29,94%", каза той, отбелязвайки, че тази информация не включва резултатите от Косово и Метохия.

Припомняме, че избирателната активност мина 20,3% към 12:00 ч. местно време. Считано към 10:00 ч., тя беше 10,56%".

На територията на Косово и Метохия за президент на Сърбия подкрепата си могат да дадат нас 105 хиляди души.

Както вече бе съобщено, право да участват във вота имат близо 6,7 млн. граждани. Изборите за президент на Сърбия се следят от 1995 местни наблюдатели и 126 чуждестранни пратеници.

По-рано днес премиерът и кандидат за президент Александър Вучич заяви, че се надява да спечели първия тур на днешните избори в Сърбия. Това сподели той пред журналисти, след като пусна своята бюлетина в 27-ма избирателна секция в Нови Белград.

„Не знам дали се очаква да победя още днес. Просто трябва да се надяваме за успех. И ако загубя, ще поздравя своите съперници, въпреки всички отправени срещу мен обвинения“, каза Вучич.

"Надявам се, че тези избори ще осигурят стабилност на Сърбия и продължаването на икономическите реформи. Дано никой не е помислял да дестабилизира страната. Уверен съм, че избирателната активност ще бъде голяма и хората ще решат бъдещето си по демократичен път“, заяви още министър-председателят.

Според проучване на общественото мнение, проведено в четвъртък, Александър Вучич е безспорен лидер сред кандидатите за президентския пост, с подкрепата на 54,3% от избирателите. Негови основни опоненти са бившият омбудсман Саша Янкович и бившият министър на външните работи Вук Йеремич, който се кандидатира неуспешно за генерален секретар на ООН.

На четвърто място по популярност се нарежда Лука Максимович, известен с псевдонима Любиша Прелетачевич-Белия. След него е Воислав Шешел, който миналата година беше оправдан по обвинения във военни престъпления по време на кървавия разпад на бивша Югославия.

Изборният ден започна в 7:00 ч. местно време и ще продължи до 20:00 ч. Окончателните резултати ще бъдат съобщени на 6 април от 20:00 ч.

Ако се стигне до балотаж, той ще се проведе на Великден - 16 април.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама