Манолова: Хората са с добри сърца, даряват пари и храна за „Великден за всеки”

17:53, 02 апр 17 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хората са с добри сърца, даряват пари и храна за кампанията „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“, предаде БГНЕС. Това заяви омбудсманът Мая Манолова.

„Надявам се и през следващата седмица, която ще е финална за кампанията да се включат още повече хора и социално ориентиран бизнес. Даренията от храна вървят много добре, складовете на Хранителната банка се пукат по шефовете. Мисля, че ще има и повече дарения в пари на кратък номер с SMS 1255, по банковата сметка на кампанията, която е обявена на сайта на омбудсмана и БЧК или на платформа за онлайн дарения”, посочи Манолова.

Тя обясни, че дотук са събрани около 100 000 лв., което е далеч по-малко от събраното миналата година. „Надявам се, че другата седмица ще се включат още много дарители. Смисълът в тази кампания не е само в това колко пари ще съберем, те ще отидат за пенсионерите по българските общини. Беше важно и това, че ДДС-то върху дарените храни отпадна и сега дарителите ще имат много по-сериозен стимул да даряват храни през цялата година, а не само по празници. Първите освободени от ДДС дарения ще направим следващата седмица. Събрали сме много храни, които се надявам да стигнат за хората, които имат нужда от тях”, заяви омбудсманът.

„Правим кампания купи и дари в магазини в столицата и по-големите градове. Адресът на магазини могат да се намерят на сайта на омбудсмана и Фейсбук страницата на „Великден за всеки”. Много хора се включиха в кампанията. Пазарувайки за себе си, пазаруваха и благотворително за кампанията”, каза Мая Манолова. Тя призова всеки да подкрепи Великденската трапеза на български пенсионери, като изпрати SMS на номер 1255 или дари някаква сума по възможностите си, хората даряват по 5, 10, 20, 50 лв. Всеки лев е добре дошъл, защото с него ще зарадваме пенсионер, заяви омбудсманът.

„Хората са много добри. Със сигурност тази година ще има повече дарена храна, с което ще създадем устойчивост, защото хората ще свикнат да даряват храни, а бизнесът вместо да унищожава храна, ще я дарява”, каза още Мая Манолова.

Снимка: БГНЕС, архив

Поп звездата Миро, Анелия, Лени Цанова от „Гласът на България“, концерт-майсторът на ансамбъл „Филип Кутев“ Нели Андреева певиците и дечицата от нейното вокално студио „Нуша“ пяха за националната кампания под егидата на омбудсмана „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“.

Безплатният за всички столичани концерт целеше да популяризира инициативата за набиране на средства и хранителни продукти за най-уязвимата част от българското общество - българските пенсионери, които и тази година няма да получат правителствената надбавка, тъй като вземат над 314 лева.

Певецът миро Миро посочи, че най-хубавото на тази кампания е, че всички се обединяват около една идея, че родителите ни заслужават доста повече от това, което получават. „Държавата-това сме ние. Ако искаме да се поправят нещата, ние трябва да ги поправим. Няма кой друг. Няма да разчитаме на онези, които са високо по стълбата, защото като се катерят нагоре, те стават едни други хора”, каза още певецът. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама