970 сигнала за нарушения на изборния процес в Армения

17:04, 02 апр 17 / Свят 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Създадената специално за изборите работна група към прокуратурата в Армения съобщи за получени 970 сигнала за нарушения на изборния процес към 15:00 ч. местно време предаде БГНЕС.

"По-голямата част от тях не съдържат елементи на престъпления и не смущават техническите аспекти на организацията на изборите“, става ясно от съобщение от кабинета на главния прокурор.

Общо 131 от сигналите съдържат явни признаци на престъпления, а останалите са за нарушаване на тайната на вота, възпрепятстване дейността на медийните представители, затрудняване на правото на гласуване и други. Има и жалби за опит за подкупване на избирателите.

За нарушенията са съобщавали най-вече опозиционните сили и техните привърженици.

Избирателната активност на парламентарните избори в Армения достигна 33,46% към 14:00 ч. местно време.

Това са първите избори след приемането на конституционни реформи за трансформиране на бившата съветска страна в парламентарна република. Вотът се разглежда от Запада като ключов тест за демокрацията в близо 3-милионната държава.

Серж Танкиан, ливанско-арменско-американски рок музикант (System of a Down). Снимка: БГНЕС

Сред наблюдателите на изборния процес в международен план са Общността на независимите държави, Парламентарната асамблея на Службата за демократични институции и човешки права на ОССЕ и Европейския парламент. Интересен факт е, че сред близо 640-те независими международни наблюдатели е и вокалистът на метал групата "Систем ъф а даун" Серж Танкян.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама