Етнографският музей набира средства за създаване на постоянен образователен център

15:58, 02 апр 17 25 224 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Националният етнографски музей набира средства за създаване на постоянен образователен център, предаде БГНЕС.

Етнографският музей е представен с няколко щанда на изложението „СТРОЙКО”. „Основната ни цел е да представим фондонабираща кампания „Опознай традициите, за да обикнеш народа си”, както и да съберем още средства за ремонт и оборудване за създаване на постоянен образователен център в Националния етнографски музей. 20 000 лв. от бюджета на БАН ще бъдат използвани за създаването на центъра. За ремонта има нужда общо около 40 000, така че събираме остатъка-към 15 000 лв. и за оборудването за центъра ще са нужни още 45-50 000 лв.”, разясни Петър Кърджилов.

Желаещите могат да направят дарение на място на изложението или да пуснат СМС на номер 17 777 с текст „DMS MUZEY”.

Той поясни, че идеята е да има грънчарско колело, пещ за изпичане на грънчарски изделия, да могат и част от часовете в училище да се провеждат там, както и по-възрастни хора да се учат на традиционни занаяти. „Вярвам, че с още малко усилия ще можем да се поздравим със започването и най-късно догодина със-завършването на образователния център”, подчерта Кърджилов.

Снимка: БГНЕС

„Опознай традициите, за да обикнеш народа си” - това е нещото, което ни липсва. Съвременното общество на масова култура, компютри, чужда най-различна култура. А това е нещо, което ни връща към себе си, корените ни и светоусещането специално за България. Затова е хубаво децата да опознават това, което ни свързва с Родината и земята ни”, обясни Кърджилов.

Днес до 19.00 часа посетителите имат възможност да разгледат и да се включат в ателиетата, представени на изложението. „Има интерес сред посетителите и се включват в тъкането, изписването на яйца-неща, които са правили предците ни. Всичко им се вижда свое и близко. Затова, когато създадем образователния център това ще може да се включва всеки ден в Етнографския музей. Три ателиета са представени на изложението-за великденски яйца и изписване с восък, архитектурно ателие, и тъкане на стан. Имаме и носии, които свободно могат да се облекат и хората да се снимат с тях. Имаме три изложби-фотографска изложба на Асен Великов, престилки на Тома Белев и архитектурна изложба”, поясни той.

Снимка: БГНЕС

Кърджилов обясни още, че са взети мерки за протеклия покрив на музея преди време, който ще бъде ремонтиран със средства от бюджета на БАН.

А в слънчевата неделя десетки деца боядисваха яйца и тъкаха на стан.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама