Бащи на протест с искане за споделено родителство

12:20, 02 апр 17 25 213 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бащи излязоха на протест пред Съдебната палата с искане за споделено родителство, предаде БГНЕС.

Пламен Борисов от Асоциация за детско развитие „Член 24“ обясни, че споделеното родителство е като споделените пътувания и споделената икономика. „Страшно ефективно е. Така се гарантира на детето възможността да изгради лична връзка с всеки един от родителите, а и всеки един от тях да понесе сравнително по-рано тежестта и радостите на родителството. В Австралия е много ефективен законът, в Европа има в почти всички държави споделено родителство”, посочи той.

Според Борисов предложението за изменение на Семейния кодекс не е достатъчно добро, а стъпка напред. „За да стане истинското споделено родителство модерното европейско и световно законодателство предлага то да е под формата на оборима презумпция. Когато родителите влязат в съд, той да направи всичко възможно, за да разпредели така времето на детето, че то да прекарва не по-малко от 35% от времето си, с когото и да е от родителите си”, посочи Пламен Борисов.

Той поясни, че в момента това време е около 2 %, което са два уикенда месечно и от 20 до 30 дни ваканция през лятото. „Това не е недостатъчно за изграждане на нормална връзка дете-родител. Този режим произвежда неделни татковци и по-рядко майки. По този начин дете и родител си ходят на свиждане. На свиждане се ходи в болница или затвор, а родител и дете имат нужда да изграждат ефективна връзка”, заяви Борисов.

На протеста се появи и човек, имитиращ Доналд Тръмп. Символиката Пламен Борисов обясни така- „Както Доналд Тръмп е искал да направи Америка велика отново, така ние казваме, че ако съдът направи децата ни щастливи отново, то правосъдието ще стане отново велико”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама