Парламентарни избори започнаха в Армения

08:38, 02 апр 17 / Политика 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес гражданите на Армения ще гласуват за нов кабинет, за първи път след приемането на конституционни реформи за трансформиране на бившата съветска страна в парламентарна република. Вотът се разглежда от Запада като ключов тест за демокрацията в близо 3-милионната държава.

В навечерието на гласуването, Делегацията на Европейския съюз в Армения и Посолството на САЩ казаха в изявление, че са "засегнати от сигнали за подкупване на електората и системно използване на административни ресурси за подпомагане на някои конкурентни партии." Има опасения и за размирици и насилие.

Според социологическите проучвания, по-голямата част от арменците ще гласуват за управляващата Републиканска партия, оглавявана от президента Серж Саркисян, чийто втори и последен мандат приключва през 2018 г.

Големият противник на републиканците е опозиционната коалиция, водена от Гагик Царукян, който е и един от най-богатите хора в страната.

Очаква се двете формации да вземат „лъвския пай“ от 80% от местата в парламента.

Анализаторите смятат, че избирателите ще се насочат към партията, която дава по-големи надежди за икономически растеж, откриване на нови работни места и повишаване на заплатите и пенсиите. Близо 30% от населението на страната живее под официалната линия на бедност.

Сред наблюдателите на изборния процес в международен план са Общността на независимите държави, Парламентарната асамблея на Службата за демократични институции и човешки права на ОССЕ (СДИЧП) и Европейския парламент. Интересен факт е, че сред близо 640-те независими международни наблюдатели е и вокалистът на метал групата "Систем ъф а даун" Серж Танкян.

В деня на изборите вече са отворени 2009 избирателни секции. По данни от полицията, в списъка с гласоподавателите са включени повече от 2,6 млн. граждани.

Изборното законодателство на Армения не предвижда отваряне на избирателни секции извън пределите на страната. Намиращите се в чужбина арменски граждани - дипломати и техните семейства, военнослужещи и курсанти на военните висши училища - вече дадоха своя глас електронно чрез интернет между 24 и 26 март.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама