„Евровизия“ заплашва да спре участието на Украйна

18:48, 01 апр 17 / Любопитно 25 238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Организаторите на „Евровизия“ заплашват да забранят на Украйна да участва тазгодишното издание на конкурса. Това ще стане, ако не бъде позволено на руския участник да влезе в страната и да стане част от шоуто, на което през тази година домакин е Киев.

Страстите около скандала не бяха потушени дори и след решението, че руската певица Юлия Самойлова, на която беше забранено да влиза на територията на Украйна, все пак ще може да участва в тазгодишния конкурс „Евровизия“ чрез сателитна връзка.

В сряда украинските служби наложиха тригодишна вето за влизане в страната на Самойлова, тъй като през 2015 г. тя е влязла незаконно на територията на анексирания от Русия полуостров Крим, за да изнесе концерт.

Директорът на Европейския съюз за радио и телевизия Ингрид Делтонр изпрати писмо до украинския министър-председател Володимир Гройсман, заявявайки, че забраната на Киев е „неприемлива“. В резултат на това страната може да бъде изключена от това и други бъдещи събития, посочва тя.

Говорителите на музикалната надпревара потвърдиха автентичността на писмото пред „Дойче веле“. В него Делторн посочва още, че ако тържеството не протече по нормален начин, „със сигурност ще има много голямо отрицателно въздействие върху международната репутация на Украйна като модерна и демократична европейска държава“.

"Ние сме все по-разочаровани, дори ядосани, че тази година конкуренцията се използва като инструмент в продължаващата конфронтация между Руската федерация и Украйна", добави тя.

Руските власти пък отказаха представителката им да участва дистанционно.

"Ние считаме, че предложението за дистанционно участие странно. То е против самата същност на събитието", се казва в изявление на държавната телевизия в Москва.

Двете държави са в политически конфликт, след като Русия анексира Крим през 2014 г., а впоследствие проруски бунтовници поискаха независимост от Украйна. Сблъсъците в региона взеха най-малко 10 000 жертви.

Тазгодишното издание на певческия конкурс ще се проведе в Киев на 13 май.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама